SUA se pregătesc să trimită în Ucraina o nouă armă de temut: bombele cu planare GLSDB ar putea schimba situația pe linia frontului

  • 03 Februarie 2023 09:35
SUA se pregătesc să trimită în Ucraina o nouă armă de temut: bombele cu planare GLSDB ar putea schimba situația pe linia frontului

Arsenalul ucrainean va fi sporit. La o săptămână după anunțul privind livrarea a 120 – 140 de tancuri de luptă moderne și într-un moment în care se extinde dezbaterea în legătură cu livrarea de avioane de vânătoare, miercuri a reținut atenția un nou tip de muniție, scrie publicația franceză Les Echos, citată de Rador.

Ea are un nume nu prea familiar: GLSDB (ground launched small diameter bomb). Această „bombă cu planare” va face se pare parte din următorul pachet de 1,8 miliarde de dolari ajutoare militare pe care Casa Albă ar urma să-l anunțe în zilele următoare, potrivit unor surse americane, scrie G4Media.

O rază de tir dublată

Fără a fi o armă fatală, GLSDB ar schimba substanțial situația pe frontul militar. Această bombă propulsată la o altitudine de circa 40 km poate plana până la țintă, cu un ghidaj care îi conferă o precizie de câțiva metri, și dispune de o rază de acțiune de aproape 150 km. Este dublul celei a bateriilor furnizate Kievului până acum, lansatoare de rachete multiple americane HIMARS, subliniază Michel Goya, fost colonel de infanterie marină și istoric.

GLSDB, a cărei livrare se studiază de două luni, ar putea lovi orice țintă fixă, depozite de muniții sau carburanți și baze rusești situate pe teritoriul ucrainean, în afară de jumătatea de sud a Crimeii, care e prea departe. „Ar putea face ravagii”, estimează Michel Goya, care temperează lucrurile totuși: producția de GLSDB abia începe. Deci ele nu vor putea fi utilizate decât peste două – trei luni și pentru prima dată în situație de luptă.

Bazele rusești sunt înclinate să se îndepărteze de front când sunt în raza de acțiune a tirurilor artileriei ucrainene, așa cum au fost după trimiterea faimoaselor lansatoare de rachete multiple și mobile americane HIMARS, cu o rază de acțiune de 80 km. Calculul cu GLSDB se face repede: o baterie SDB aflată la 30 km de front, pentru a nu fi atinsă de tunurile rusești, ar obliga bazele rusești să se replieze la 120 km de ele. Ceea ce le-ar perturba considerabil operațiunile, impunând rotații mai lungi pentru a aduce carburant, muniție și vehicule unităților angajate în lupte.

Deși puterea sa nu este foasrte ridicată, cu circa 20 kg de explozibil, GLSDB este mai ales ușor de folosit. Poate fi tras din diferite lansatoare de rachete curente în arsenalul american și se dovedește foarte puțin costisitor: 40.000 de dolari față de 1 milion pentru rachetele mai puternice ATACMS pe care Kievul le cere, dar pe care Washingtoul ezită să le livreze. Acestea ar permite într-adevăr lovituri în adâncime în teritoriul rus, un tabu pentru occidentali, deoarece ar putea fi interpretat ca o escaladare clară a conflictului. Ceea ce nu este cazul, în stadiul actual al situației frontului, cu GLSDB … Un ultim avantaj: GLSDB sunt montate din componente, bombe GBU 39 și rachete M26, prezente din abundență în stocurile americane, spre deosebire de unele arme grele promise Kievului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău