SUA se confruntă în continuare cu iarna grea. În Texas a revenit curentul electric, dar rafturile magazinelor au rămas goale

  • 19 Februarie 2021 15:27
SUA se confruntă în continuare cu iarna grea. În Texas a revenit curentul electric, dar rafturile magazinelor au rămas goale

Locutorii statului Texas continuă să facă față efectelor frigului devastator, iar o mare parte din jumătatea estică a Statelor Unite se confrunta cu zăpada, gheața sau ploaia. Aproximativ 78 de milioane de americani au fost afectați de problemele adusă de vremea rea și, deși pana de curent din Texas care i-a lăsat în frig și pe întuneric în case a fost remediată complet, oamenii spun că magazinele fie sunt închise, fie au rafturile goale, scrie Digi24.ro

Cel puțin 38 de persoane au murit la nivel național din cauza furtunilor de iarnă sau a înghețului din zilele trecute, când au fost stabilite peste 2.500 de înregistrări pentru cea mai scăzută temperatură pentru această dată. Alte opt decese sunt suspectate a fi legate de vreme, dar autoritățile așteaptă rezultatele autopsiilor, potrivit CNN.

Rafturile magazinelor sunt goale

În San Antonio, unde electricitatea a revenit încă de miercuri, rafturile multor magazine sunt în continuare goale. "Cele mai multe magazine alimentare sunt închise", a declarat Claudia Lemus pentru CNN, potrivit Mediafax. Iar în cele deschise trebuie să stai la coadă timp de 20-30 de minute la un moment dat, apoi trebuie să intri și să iei ce este disponibil, deoarece magazinele sunt (în mare parte) goale”.

Ea a spus că în perioada în care energia electrică a fost oprită, ea și soțul ei au încercat să își țină copii ocupați, pentru a nu suferi de frig. Pentru a adăuga puțină căldură, familia a pornit aragazul.

"Am trăit în toate statele, fiind o familie militară. Am auzit de zăpada care vine. Nu ne-am gândit niciodată că va fi așa", a spus ea. "Nu am anticipat niciodată să avem ...asemenea provocări."

Aproape 300.000 de case și companii din Texas erau lipsite joi de energie electrică, pană care a fost rezolvată complet vineri dimineață. 

Aproximativ 13 milioane de oameni se confruntă acum cu întreruperi în furnizarea apei, cu țevi sparte și defecțiuni ale sistemelor, au spus oficialii. Austin și San Antonio au transmis miercuri avertismente legate de furnizarea apei calde.

Între timp, condițiile meteorologice dificile din întreaga țară au avut implicații grave asupra pandemiei: unele transporturi de vaccinuri Covid-19 au fost întârziate, iar unele clinici au trebuit să își anuleze programările pentru vaccinare. Departamentul de Sănătate din Houston a declarat că va relua vaccinările în acest weekend.

Încălzirea globală ar fi de vină pentru vremea extremă

Valul de frig neobișnuit care a provocat în Statele Unite moartea a zeci de oameni și pene majore de curent în Texas a relansat discuțiile științifice cu privire la posibilitatea ca schimbările climatice să se afle în spatele frontului de aer rece de săptămâna aceasta, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Oamenii de știință susțin că încălzirea globală - în special încălzirea rapidă a Arcticii - este un posibil, dacă nu chiar probabilul, vinovat pentru vremea extremă. Din punct de vedere istoric, temperaturile deosebit de scăzute au fost menținute de obicei în Arctica de un curent de aer cu deplasare rapida (jet stream) care înconjoară regiunea polară. De fapt, alături de fenomenul de rotire a planetei, diferența dintre valorile de temperatură și de presiune atmosferică între Arctica și latitudinile inferioare este cea care determină curenții de aer, sau vânturile.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău