SUA sancționează zece entități navale rusești pentru operațiunile împotriva porturilor ucrainene

  • 23 Decembrie 2022 12:03
SUA sancționează zece entități navale rusești pentru operațiunile împotriva porturilor ucrainene

Statele Unite au impus joi sancțiuni împotriva a 10 entități navale rusești pentru operațiunile împotriva porturilor ucrainene, a anunțat Departamentul de Stat al SUA, în contextul în care Washingtonul sporește presiunea asupra Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Măsura a fost luată după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelensky s-a întâlnit cu președintele Joe Biden la Washington și a ținut miercuri un discurs în Congres, în timpul căruia a mulțumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat Ucrainei în conflict și a pledat pentru mai multe arme, scrie Calea Europeană.

„În urma operațiunilor navale rusești împotriva porturilor ucrainene, inclusiv a celor care furnizează alimente și cereale atât de necesare lumii, Statele Unite impun astăzi sancțiuni împotriva entităților navale rusești”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-un comunicat.

„Statele Unite rămân hotărâte să folosească toate măsurile adecvate pentru a descuraja atacurile Rusiei asupra Ucrainei – indiferent dacă aceste atacuri sunt din aer, de pe uscat sau de pe mare. Aceste măsuri de responsabilizare subliniază un mesaj simplu: Kremlinul trebuie să pună capăt campaniei sale brutale împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken. „Această acțiune impune costuri severe pentru instituția de apărare a Rusiei ca răspuns la războiul neprovocat al lui Putin în Ucraina”, a adăugat acesta.

Portul Odesa de la Marea Neagră nu a funcționat timp de o zi la începutul acestei luni, iar porturile Chornomorsk și Pivdennyi au funcționat doar parțial după un atac rusesc asupra sistemului energetic al regiunii.

Toate cele trei porturi exportă cereale în cadrul unui acord negociat în iulie de Națiunile Unite și Turcia împreună cu Rusia și Ucraina pentru a relua transporturile Ucrainei pe Marea Neagră – blocate de la invazia Moscovei din 24 februarie – și pentru a facilita exporturile de alimente și îngrășăminte ale Rusiei.

Departamentul de Stat a precizat că a desemnat șase dintre entitățile vizate în demersul de joi pentru că operează sau au operat atât în sectorul apărării și al materialelor conexe, cât și în sectorul maritim al economiei rusești. Alte patru entități au fost vizate pentru că au operat în sectorul maritim al economiei rusești.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău