SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Franța se angajează să prevină diseminarea armelor nucleare

  • 03 Ianuarie 2022 17:32
SUA, Rusia, China, Marea Britanie și Franța se angajează să prevină diseminarea armelor nucleare

Cele cinci țări membre ale Consiliului de Securitate (SUA, China, Rusia, Marea Britanie și Franța) s-au angajat luni "să prevină diseminarea" armelor nucleare, într-o declarație comună înainte de o conferință pentru examinarea implementării Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), relatează AFP, citată de Agerpres.

În plină negociere cu Iranul, suspectat că vrea să se doteze cu bomba atomică, cele cinci puteri nucleare își subliniază "voința de a lucra cu toate statele pentru a instaura un mediu de securitate care să permită realizarea mai multor progrese în materie de dezarmare, având drept obiectiv ultim o lume scutită de arme nucleare", precizează președinția franceză, care coordonează lucrările acestor țări de doi ani.

Această declarație este publicată înainte de desfășurarea, prevăzută să aibă loc în acest an sub egida ONU, a celei de a zecea conferințe de examinare a implementării NPT, tratat internațional intrat în vigoare în anii 1970 pentru a împiedica propagarea armelor nucleare. În tratat sunt angrenate 191 de state-părți.

"Afirmăm că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată", afirmă cele cinci țări semnatare.

"Date fiind consecințele de mare amploare pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare, afirmăm de asemenea că acestea, atâta timp cât ele există, trebuie să servească unor scopuri defensive, de descurajare și de prevenire a războiului", au adăugat semnatarii.

"Fiecare dintre noi intenționează să mențină și să întărească și mai mult măsurile naționale destinate să împiedice utilizarea neautorizată sau neintenționată a armelor nucleare", se mai menționează în text.

Semnatarii sunt cele cinci state recunoscute juridic drept "dotate cu arma nucleară" de către NPT. Alte trei țări considerate ca deținătoare ale bombei atomice - India, Pakistan și Israel - sunt nesemnatare ale NPT. Coreea de Nord a denunțat acest tratat.

Rusia și-a exprimat luni speranța că angajamentul luat împreună cu Washingtonul, Beijingul, Londra și Parisul va ajuta la reducerea "tensiunilor".

"Sperăm că, în circumstanțele actuale dificile pentru securitatea internațională, adoptarea unei astfel de declarații politice va contribui la reducerea nivelului tensiunilor internaționale", a declarat într-un comunicat Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la rândul său agenției RIA Novosti că Moscova consideră în continuare drept "necesar" un summit al puterilor nucleare.

Occidentalii suspectează Iranul că încearcă să dezvolte, utilizând tehnologia de lansare a sateliților, lansatoare balistice cu rază lungă de acțiune capabile să propulseze încărcături convenționale sau nucleare.

Negocierile s-au reluat în decembrie la Viena pentru a relansa acordul din 2015 privind programul nuclear iranian (al cărui acronim este JCPOA), care a devenit muribund după retragerea SUA, în 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău