SUA resping o încetare a focului în prezent în Ucraina pentru că ar ”consolida” câștigurile Rusiei pe câmpul de luptă

  • 18 Martie 2023 13:50
SUA resping o încetare a focului în prezent în Ucraina pentru că ar ”consolida” câștigurile Rusiei pe câmpul de luptă

SUA și-au exprimat vineri opoziția față de o încetare a focului în Ucraina, considerând că aceasta ar „consolida” câștigurile Rusiei pe câmpul de luptă, relatează EFE, citate de Agerpres.

Guvernul președintelui Joe Biden a expus această poziție la scurt timp după ce s-a anunțat că președintele chinez Xi Jinping va efectua luni și marți (20-21 martie) o vizită la Moscova, în cadrul căreia se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, scrie G4Media.

Înaintea acestei întâlniri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că Statele Unite au ‘îngrijorări profunde’ cu privire la unele dintre problemele pe care Xi și Putin le-ar putea discuta.

Mai exact, SUA sunt îngrijorate în legătură cu faptul că, în timpul întâlnirii sale cu Vladimir Putin, Xi Jinping ar putea să reitereze propunerea Chinei privind încetarea focului în războiul în Ucraina, ceea ce, în opinia Washingtonului, ar servi doar pentru a ajuta Rusia să-și consolideze câștigurile pe care le-a obținut pe câmpul de luptă.

„Bineînțeles că nu susținem niciun apel al Chinei la o încetare a focului în cadrul acestei întâlniri de la Moscova, pentru că ar fi doar în beneficiul Rusiei”, a declarat Kirby într-o conferință de presă.

Războiul trebuie să se încheie în „mod echitabil”, acordând atenție priorităților Ucrainei și respectând suveranitatea acesteia, a subliniat purtătorul de cuvânt citat.

În același timp, Kirby l-a îndemnat pe Xi Jinping să discute telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a lua cunoștință și de perspectiva ucrainenilor asupra conflictului, și nu doar de cea a lui Putin.

De la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, China a menținut o poziție ambiguă: a evitat să critice Rusia, pe care o consideră partenerul său strategic, dar a evitat totodată să-i ofere asistență militară, întrucât unul din principiile sale de bază în politica externă este respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statelor.

Luna trecută, SUA au acuzat China că ar lua în considerare să trimită arme Rusiei pentru războiul în Ucraina, dar oficialii americani au spus că Beijingul nu a luat încă o decizie finală.

La rândul său, guvernul chinez a respins aceste acuzații și a denunțat că SUA alimentează „flăcările războiului” prin trimiterea de ajutor militar în Ucraina.

Publicația Politico, care a avut acces la datele unor autorități vamale, a relatat joi că societăți chineze ar fi trimis aproximativ 1.000 de puști de asalt și alte echipamente militare către entități rusești.

Întrebat despre aceste informații, Kirby a declarat că SUA nu au niciun indiciu că astfel de arme ar fi folosite în războiul din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău