SUA renunță la obligativitatea testului COVID-19 pentru turiștii care sosesc în țară cu avionul

  • 10 Iunie 2022 19:50
SUA renunță la obligativitatea testului COVID-19 pentru turiștii care sosesc în țară cu avionul

Statele Unite vor renunța la obligativitatea testului COVID-19 pentru turiștii care sosesc în țară cu avionul, a anunțat vineri biroul de presă de la Casa Albă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Confruntându-se cu efectele provocate de apariția valului de infectări cu Omicron, autoritățile sanitare americane au înăsprit în decembrie 2021 procedurile de testare care permiteau pătrunderea pe teritoriul Statelor Unite. Toți călătorii cu vârste de peste doi ani, în timp ce se îmbarcau într-un avion ce urma să decoleze din străinătate cu destinația Statele Unite, erau obligați de atunci să prezinte un test COVID-19 cu rezultat negativ și realizat cu cel mult o zi înainte de decolare, indiferent dacă erau vaccinați sau nu împotriva noului coronavirus.

Potrivit lui Kevin Munoz, asistent al purtătoarei de cuvânt de la Casa Albă, care a anunțat pe Twitter decizia privind anularea acestei obligativități, autoritățile sanitare americane vor continua "să evalueze măsurile necesare în funcție de știința medicală și de contextul dat de circulația variantelor virale".

Anularea obligativității privind prezentarea testului negativ va intra în vigoare duminică, au anunțat mai multe companii mass-media americane.

În schimb, administrația americană nu a precizat până în acest stadiu dacă va menține obligativitatea de vaccinare anti-COVID-19 pentru străinii nerezidenți care pătrund pe teritoriul Statelor Unite.

Mai multe țări, în special în Europa, au renunțat deja la obligativitatea testului COVID-19 realizat înainte de îmbarcare de turiștii internaționali.

În urma unei decizii a instanței americane, purtarea obligatorie a măștii sanitare a fost de asemenea anulată în Statele Unite în luna aprilie în cazul transportului public și, mai ales, la bordul avioanelor.

Statele Unite înregistrează în prezent peste 100.000 de cazuri noi de COVID-19 pe zi, un număr care ar fi în realitate subestimat, potrivit experților din domeniul sănătății. Creșterea recentă a numărului de cazuri a fost asociată cu apariția unor subvariante Omicron.

Aproximativ 300 de persoane mor în continuare din cauza COVID-19 în fiecare zi în Statele Unite, însă autoritățile sanitare americane subliniază de acum numeroasele tratamente disponibile, inclusiv vaccinurile existente, dar și antiviralul Paxlovid în caz de infectare.

Ridicarea restricțiilor antiepidemice a fost o cerință puternic susținută de sectorul economic american, mai ales de companiile aeriene, care doresc o revenire cât mai rapidă la situația de dinaintea pandemiei.

"Credem că am realizat progresele necesare pentru ridicarea acestei obligativități și cred că este o veste bună pentru călătoriile de afaceri, o veste bună pentru comerțul american, precum și pentru companii", a declarat pentru postul de televiziune CNBC Brian Deese, principalul consilier pe teme economice al președintelui Joe Biden.

Airlines 4 America, federația companiilor aeriene americane, a salutat într-un comunicat decizia guvernamentală de vineri, considerând că aceasta "va contribui la încurajarea și la restabilirea zborurilor spre Statele Unite în beneficiul comunităților din țara noastră, a cărei economie depinde puternic de călătorii și de turism".

"Suntem nerăbdători să primim milioane de vizitatori, care sunt pregătiți să vină în Statele Unite pentru vacanțe, călătorii de afaceri sau pur și simplu pentru a-și revedea rudele", a declarat președintele acestei federații, Nicholas Calio.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău