SUA | Rata inflației a urcat în octombrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani

  • 10 Noiembrie 2021 18:52
SUA | Rata inflației a urcat în octombrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani

Prețurile de consum în SUA au continuat să crească în octombrie, americanii confruntându-se cu cea mai ridicată rată anuală a inflației din 1990 și până în prezent, în urma majorării costurilor alimentelor, energiei și locuințelor, transmit Reuters și AP, potrivit Agerpres.

Comparativ cu octombrie 2020, indicele prețurilor de consum a urcat cu 6,2%, cel mai semnificativ avans din noiembrie 1990.

De asemenea, luna trecută indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,9%, după o expansiune de 0,4% în septembrie, a anunțat miercuri Departamentul american al Comerțului.

În octombrie, inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a urcat cu 0,6% față de septembrie și cu 4,6% față de octombrie 2020.

În ultimul an, costurile cu energia au crescut cu 30%, iar autoritățile se așteaptă ca în această iarnă americanii să plătească cu 30% mai mult pentru gazele naturale și cu 43% mai mult pentru păcură.

Totuși, economiștii încă se așteaptă la încetinirea ratei inflației după rezolvarea problemelor din lanțul de aprovizionare.

Presiunile inflaționiste afectează și piața muncii, lipsa acută de angajați ducând la majorarea salariilor.

La finalul lui august erau 10,4 milioane de locuri de muncă vacante în SUA, un număr record. De la începutul pandemiei aproximativ cinci milioane de americani au părăsit piața forței de muncă.

"Sunt din ce în ce mai multe dovezi că presiunile inflaționiste se extind, ceea ce indică faptul că inflația va rămâne ridicată mai mult timp decât se așteaptă oficialii Rezervei Federale a SUA (Fed)", a apreciat Andrew Hunter, economist la Capital Economics.

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a dat asigurări în mod repetat că inflația mai ridicată va fi tranzitorie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău