SUA | Proteste după ce un tânăr de culoare a fost împușcat mortal de poliție în zona metropolitană a orașului Minneapolis

  • 12 Aprilie 2021 10:05
SUA | Proteste după ce un tânăr de culoare a fost împușcat mortal de poliție în zona metropolitană a orașului Minneapolis

Un tânăr de culoare a fost împușcat mortal de poliție duminică în zona metropolitană a orașului Minneapolis după ce a fost oprit pentru o încălcare a traficului rutier, informează luni agenția Reuters.

Incidentul, survenit la circa 15 kilometri de locul unde a fost omorât George Floyd în mai anul trecut, în timpul unei arestări brutale, a fost urmat de proteste violente duminică seara.

O mulțime furioasă formată din câteva sute de oameni s-a adunat în fața Departamentului de poliție din Brooklyn Center, iar forțele de ordine au tras cu gloanțe de cauciuc și gaz iritant asupra manifestanților.

Tânărul împușcat mortal de poliție a fost identificat de rude și de guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, ca fiind Daunte Wright, în vârstă de 20 de ani.

Guvernatorul a asigurat într-o declarație că urmărește evoluția tulburărilor din Brooklyn Center, "în timp ce statul nostru deplânge pierderea încă unei vieți a unui bărbat de culoare, luată de forțele de ordine".

Incidentul s-a produs în condițiile în care orașul Minneapolis a fost în ultimele zile scena a noi proteste împotriva brutalității poliției, în paralel cu procesul fostului polițist alb Derek Chauvin, acuzat de uciderea lui George Floyd.

Mama lui Daunte Wright a relatat presei că fiul său a sunat-o duminică după-amiaza pentru a-i spune că a fost oprit de poliție din cauză că avea agățate odorizante la oglindă, ceea ce este ilegal în Minnesota. "Am auzit o încăierare și pe polițiști spunând 'Daunte, nu fugi'", și-a amintit Katie Wright. Apelul s-a încheiat, iar când mama și-a sunat din nou fiul a răspuns prietena lui, care i-a spus că este mort, pe scaunul șoferului.

Poliția din Brooklyn Center a precizat într-un comunicat în care nu dă nume că duminică după-amiaza un bărbat a fost oprit pentru încălcarea regulilor de circulație și polițiștii au constatat că pe numele lui există un mandat de arestare. Când au încercat să-l rețină, bărbatul a urcat înapoi în mașină și a fost împușcat de unul dintre agenți, după care a mai condus pe o distanță de câteva blocuri și a intrat în coliziune cu un alt vehicul, murind la fața locului, se arată în comunicatul poliției.

Biroul de cercetări penale din Minnesota a afirmat că anchetează cele întâmplate, în timp ce filiala din stat a organizației ACLU (American Civil Liberties Union, Uniunea americană pentru libertăți civile) a cerut lansarea unei anchete independente și publicarea imediată a tuturor înregistrărilor video ale incidentului. Ofițerii implicați aveau camere asupra lor.

ACLU s-a declarat "profund îngrijorată că polițiștii par să fi folosit odorizantele agățate la oglindă ca pretext pentru a opri mașina, ceea ce poliția face mult prea frecvent, vizând persoane de culoare".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău