SUA propun să despăgubească familiile afganilor uciși 'din eroare' într-un atac cu dronă la Kabul

  • 16 Octombrie 2021 18:28
SUA propun să despăgubească familiile afganilor uciși 'din eroare' într-un atac cu dronă la Kabul

Statele Unite au propus să despăgubească financiar familiile civililor afgani uciși 'din eroare' într-un atac american cu dronă la sfârșitul lunii august la Kabul, a anunțat Pentagonul, potrivit unui comunicat citat sâmbătă de AFP.

Într-o reuniune virtuală între Steven Kwon, președintele unei organizații neguvernamentale la care era angajată una din victime, Ezmarai Ahmadi, și Colin Kahl, subsecretar al Pentagonului pentru politici de apărare, acesta din urmă a propus 'compensații financiare' pentru familiile afectate, a indicat purtătorul de cuvânt John Kirby, fără a preciza despre ce sumă ar fi vorba

Responsabilul american a mai oferit să fie ajutați 'membrii familiei lui Ahmadi care ar dori să se instaleze în Statele Unite', scrie Agerpres.

El a subliniat că 'atacul a fost o eroare tragică, iar Ezmarai Ahmadi și ceilalți care au fost uciși au fost victime nevinovate, care nu aveau nimic să-și reproșeze și nu erau afiliate la SI-K sau unor amenințări pentru forțele americane'.

La 29 august, armata americană a distrus un autovehicul Toyota Corolla alb, afirmând că acesta era 'încărcat cu explozivi', și dând asigurări că a dejucat astfel o tentativă de atentat a aripii locale a Statului Islamic, SI-K, la câteva zile după un atentat al acestei grupări, în care fuseseră uciși 13 militari americani și în jur de 100 de afgani în apropierea aeroportului din Kabul.

A doua zi, familia șoferului vehiculului, Ezmarai Ahmadi, relata că acesta era angajatul unui ONG și că fuseseră ucise zece persoane, printre care până la șapte copii.

O anchetă a cotidianului New York Times, bazată pe imagini ale unor camere de supraveghere și pe discuții, a contestat de asemenea versiunea armatei.

La 17 septembrie, armata americană a recunoscut o 'eroare tragică'. Potrivit unei anchete, presupușii 'explozivi' erau doar canistre de apă, iar șoferul, un tată de familie, nu avea nicio legătură cu jihadiștii.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a prezentat 'sincere condoleanțe' și 'scuzele sale', însă apropiații civililor afgani uciși au considerat atunci 'insuficiente' scuzele Washingtonului.

Mai mult de 71.000 de civili afgani și pakistanezi au fost uciși în războiul din Afganistan din ultimele două decenii, menționează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău