SUA | Parlamentari republicani cer demiterea consilierului medical Anthony Fauci

  • 16 Iunie 2021 09:01
SUA | Parlamentari republicani cer demiterea consilierului medical Anthony Fauci

Congresmani republicani au cerut marți demiterea consilierului medical al Casei Albe, Anthony Fauci, în dizgrația lui Donald Trump, pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, notează AFP.

"Dr. Fauci nu a fost ales de americani. El nu a fost ales să conducă economia noastră. El nu a fost ales să decidă cu privire la educația copiilor ignorând părinții și, totuși, dr. Fauci ne controlează practic viața de un an", a acuzat parlamentara trumpistă Marjorie Taylor Green, prezentând un proiect de lege care solicită demiterea acestuia.

"Fauci a mințit. Au murit oameni", a proclamat o pancartă decorată cu o fotografie a respectatului imunolog, care a servit sub șapte președinți din ambele partide, dar a devenit coșmarul lui Donald Trump la sfârșitul mandatului său.

Acest text nu are nicio șansă să fie aprobat într-un Congres controlat de democrați, dar o jumătate de duzină de membri republicani ai Camerei Reprezentanților au profitat de prezentarea lui pentru a scoate la iveală faptul că omul de știință a înșelat țara, sprijinindu-se pe o serie de e-mailuri publicate recent.

"Dr. Fauci a mințit luni întregi despre originile virusului din Wuhan", l-a acuzat Paul Gosar, vorbind despre uriașul oraș Wuhan, în China, unde virusul a apărut pentru prima dată la sfârșitul anului 2019.

El "a dat recomandări contradictorii cu privire la sursa virusului, transmiterea virusului, virulența virusului, eficacitatea măștilor și vaccinurilor, eficacitatea distanțării sociale", a continuat republicanul.

Pandemia a apărut în Statele Unite în ultimul an de mandat al lui Donald Trump, a cărui gestionare a fost aspru criticată. Bilanțul a depășit marți 600.000 de morți din cauza COVID-19 în această țară, cea mai îndoliată din lume.

Succesorul său democrat, Joe Biden, și Casa Albă au reiterat încrederea lor în dr. Fauci după publicarea e-mailurilor sale.

Grupul de conservatori a repetat, de asemenea, acuzațiile împotriva Institutului de Virusologie din Wuhan, vizând în special așa-numitele cercetări "câștig de funcție" (gain-of-function, în engleză) care constau în modificarea deliberată a codului genetic al unei molecule.

Directoarea unuia dintre laboratoarele acestui institut, Shi Zhengli, a respins aceste acuzații de manipulare genetică periculoasă, într-un interviu publicat luni de jurnalul New York Times.

"Există un cuvânt pentru asta: o armă biologică", a subliniat Marjorie Taylor Greene. "Am fost cu toții victime ale unei arme biologice? Cerem răspunsuri și dr. Fauci trebuie să le dea", a mai spus parlamentara, o susținătoare a teoriilor conspiraționiste.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău