SUA organizează un summit „fără precedent'' cu Insulele din Pacific

  • 28 Septembrie 2022 13:40
SUA organizează un summit „fără precedent'' cu Insulele din Pacific

SUA organizează începând de miercuri un summit "fără precedent" cu Insulele din Pacific, o regiune în care Washingtonul este în concurență directă cu China, informează AFP.

„Am organizat reuniuni cu liderii din Pacific și înainte. În mod obișnuit, faci o oră până în Hawaii sau în altă parte (a insulelor). Însă nu am organizat niciodată un astfel de summit. Este fără precedent", a declarat un înalt responsabil al Casei Albe în timpul unei conferințe de presă.

În cadrul unui summit ce va dura două zile și se va încheia joi cu un discurs al președintelui american, apoi cu un dineu cu mare pompă la Casa Albă, administrația lui Joe Biden va dezvălui "noi inițiative substanțiale" și "noi investiții" în diverse domenii, fie că este vorba de mediu, de sănătate sau de luptă împotriva pescuitului ilegal, a declarat acest responsabil, care nu a dorit să i se precizeze numele.

Joe Biden consideră "foarte important" contactul personal între lideri, "aceasta va arăta actualul summit", a declarat și purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre.

Dezbaterile, la care vor participa mai mulți miniștri, vor reuni, în afară de statele din regiune, două teritorii franceze și teritoriul american Guam.

Întrebat în mod concret despre Insulele Solomon, care au o relație tot mai strânsă cu China, înaltul reprezentant al Casei Albe a dat asigurări că ele participă activ la discuții, dar nu a confirmat dacă premierul Manasseh Sogavare va fi prezent.

Înaltul reprezentant al Casei Albe nu a menționat nici măcar o singură dată China în discuțiile sale cu jurnaliștii, însă a asigurat că SUA abordează relația cu insulele și statele din Pacific, lăsate de izbeliște în ultimele decenii, "cu un oarecare grad de modestie".

El a recunoscut că liderii țărilor din zonă se întrebau despre gradul de angajament al SUA și capacitatea lor de a-l menține pe timp lung. "Cred că acesta este unul dintre lucruri ce nu poate fi rezolvat prin vorbe, ci prin fapte", a spus el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău