SUA oferă R. Moldova un nou sprijin financiar în valoare de 50 de milioane de dolari. Samantha Power: „Războiul lui Putin nu a devastat doar Ucraina, a lovit puternic și în R. Moldova”

  • 06 Aprilie 2022 19:41
SUA oferă R. Moldova un nou sprijin financiar în valoare de 50 de milioane de dolari. Samantha Power: „Războiul lui Putin nu a devastat doar Ucraina, a lovit puternic și în R. Moldova”

Statele Unite oferă Rep. Moldova un nou sprijin financiar în valoare de 50 de milioane de dolari, adițional la cele 50 și respectiv 30 de milioane deja anunțate. Banii ar urma să ajute autoritățile de la Chișinău să facă față fluxului de refugiați generat de războiul din Ucraina, să reducă dependența Rep. Moldova de resursele energetice ale Federației Ruse, în lupta cu corupția și combaterea propagandei și a știrilor false. Anunțul a fost făcut de către administratoarea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Samantha Power, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Rep. Moldova, Maia Sandu.

”Noi cunoaștem că războiul lui Putin nu a devastat doar Ucraina, dar a lovit puternic și în Rep. Moldova. A afectat profund viața oamenilor, bunăstarea lor. Astăzi sunt fericită să anunț încă o sumă de 50 de milioane de dolari care va fi oferită Moldovei pentru a consolida democrația și economia și pentru a reduce dependența de piețele Rusiei și de energia ei. Acești bani vor sprijini agricultura Rep. Moldova, industria textilă, sectorul IT, și vom continua să sprijinim munca Moldovei în combaterea corupției. Vom încerca de asemenea să ajutăm la combaterea fluxului de propagandă și dezinformare”, a spus Samantha Power.
 
La rândul său președinta Maia Sandu a mulțumit partenerilor americani pentru sprijin. Șefa statului a spus că Moldova are nevoie de susținerea partenerilor internaționali pentru a-și consolida reziliența economică și independența energetică.
 
”Avem nevoie de ajutor. Suntem recunoscători pentru anunțul recent al Ambasadorului Logsdon că Statele Unite vor sprijini refugiații din Moldova cu 30 de milioane de dolari. Apreciem și decizia Guvernului SUA de a finanța suplimentar programele Ambasadei SUA pentru combaterea consecințelor războiului asupra economiei Moldovei. Este clar că țara noastră va resimți consecințele acestui război pentru mult timp înainte. Deja suntem afectați puternic de creșterea prețurilor la carburanți și surse energetice iar acum ne confruntăm cu întreruperea importurilor și exporturilor pe piețele din Est. Căutăm acum soluții rapide pentru deschiderea altor piețe pentru produsele moldovenești”, afirmă Maia Sandu.
 
Președinta Maia Sandu a condamnat din nou crimele de război și atrocitățile comise de trupele ruse în Ucraina. Ea a reamintit despre provocările legate de gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina cu care se confruntă Rep. Moldova.
 
Amintim că anul acesta se împlinesc 30 de ani de relații diplomatice între Rep. Moldova si Statele Unite.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău