SUA: O nouă specie agresivă de țânțar, descoperită în sudul statului Florida

  • 10 Februarie 2021 18:27
SUA: O nouă specie agresivă de țânțar, descoperită în sudul statului Florida

Sudul statului american Florida pare să găzduiască o nouă specie invazivă, de data aceasta un țânțar care a fost documentat oficial ultima dată în Florida Keys în urmă cu 75 de ani, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Specia Aedes scapularis a fost confirmată în comitatele Miami-Dade și Broward, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Medical Entomology de Divizia pentru Controlul Țânțarilor din Miami-Dade, Secția pentru Controlul Țânțarilor din Broward și Lawrence Reeves, entomolog la Universitatea din Florida.

Originar din America de Sud și Caraibe, acest țânțar a fost descoperit anul trecut în capcane monitorizate regulat din Florida City și comitatul Broward. Identitatea sa a fost confirmată prin secvențierea ADN-ului, anul trecut, a declarat Chalmers Vasquez, directorul departamentului de cercetare în cadrul diviziei pentru controlul țânțarilor din Miami-Dade.

"Acesta este un țânțar foarte agresiv, la fel ca cei care atacă oamenii în Everglades", a spus el. Acel dăunător, țânțarul negru de mlaștină sărată, poate roi în jurul turiștilor în Parcul Național Everglades în anumite perioade ale anului, tactica de control pe scară largă a acestor insecte, cum ar fi pulverizarea, nefiind permisă în acea regiune.

Noul țânțar reprezintă însă o amenințare mai mică în comparație cu specia Aedes aegypti, purtătoare a virusurilor zika și dengue, adaptată la zonele urbane. Aedes scapularis nu se întâlnește de obicei în regiunile dens populate, a spus specialistul.

Și, cu toate că specia este cunoscută pentru răspândirea febrei galbene, a virusului care cauzează encefalita ecvină venezueleană și a altor agenți patogeni în regiunea sa nativă, nu există dovezi că ar prezenta un risc pentru sănătatea umană sau animală în Florida de Sud, a adăugat Vasquez. "Această specie nu este încă foarte bine stabilită, deci nu am observat cazuri de transmitere a unei boli. Dar o vom supraveghea, așa cum facem și cu alți țânțari care trăiesc aici", a spus cercetătorul.

Oficialii din domeniul sanitar au raportat peste 60 de cazuri de transmitere locală a virusului West Nile anul trecut, după ploile abundente care au cauzat înmulțirea populațiilor de țânțari. Singura dată când specia Aedes scapularis a fost confirmată în Florida a fost în 1945, an în care au fost colectate trei exemplare larvare în Florida Keys.

"Strâmtoarea Florida era probabil o barieră geografică pentru specie, iar acum, după ce s-a depășit bariera respectivă, Aedes scapularis s-ar putea răspândi spre nord și spre vest", a declarat Reeves pentru Entomology Today.

"Există posibilitatea ca tendințele recente în ce privește clima, comerțul și/sau deplasările umane să fie în favoarea țânțarilor non-nativi în Florida și ca descoperirea (speciei) Aedes scapularis să facă parte din această tendință", a precizat specialistul. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău