SUA: numărul de noi locuri de muncă create în luna martie a depășit așteptările

  • 05 Aprilie 2019 19:26
SUA: numărul de noi locuri de muncă create în luna martie a depășit așteptările

Economia americană a creat un număr peste așteptări de noi locuri de muncă în luna martie, după rezultatele slabe din luna februarie, dar cu toate acestea rata șomajului a rămas nemodificată, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, prima economie a lumii a creat luna trecută 196.000 de noi locuri de muncă, peste estimările analiștilor care mizau pe 170.000 de noi locuri de muncă. De asemenea, datele privind numărul noilor locuri de muncă create în luna februarie a fost revizuit în sus, până la 33.000 de noi locuri de muncă, de la 20.000 cât s-a anunțat inițial.

În pofida relansării procesului de creare de noi locuri de muncă, rata șomajului a rămas nemodificată la 3,8% în luna martie, cel mai redus nivel înregistrat de SUA în ultimii 50 de ani.

În luna februarie, crearea de noi locuri de muncă a avut de suferit de pe urma închiderii serviciilor administrative ('shutdown'),ca urmare a disputelor dintre președintele Donald Trump și democrații din Congres cu privire la finanțarea construcției zidului anti-imigrație de la frontiera cu Mexicul.

În schimb, în martie piața muncii din SUA și-a revenit, grație sectorului serviciilor. Numărul de noi locuri de muncă a fost cel mai mare în sectorul sănătății (61.000 de noi locuri de muncă), restaurante și baruri (27.000 de noi locuri de muncă) și servicii pentru profesioniști (34.000 de noi locuri de muncă). Chiar și serviciile publice au creat 14.000 de noi locuri de muncă. În schimb, sectorul manufacturier a eliminat 6.000 de locuri de muncă.

Economia americană, prima economie a lumii, a creat locuri de muncă timp de 102 de luni consecutive, cea mai lungă perioadă din istorie, iar rata șomajului este la cel mai scăzut nivel de la finele anilor 1960. Însă în ultimele luni ritmul de creare de noi locuri de muncă a fost afectat de războiul comercial declanșat de administrația Trump. În plus, încetinirea economiilor din Europa și Asia a dus la reducerea cererii pentru exporturile americane. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău