SUA | Noul secretar de stat Antony Blinken efectuează primul său 'turneu', virtual

  • 25 Februarie 19:37
SUA | Noul secretar de stat Antony Blinken efectuează primul său 'turneu', virtual

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, țintuit până acum în Washington din cauza pandemiei de COVID-19, va face, vineri, primul său "voiaj" în străinătate, cu "etape" în Mexic și Canada, însă va fi doar unul virtual, în contrast cu predecesorul său Mike Pompeo, care a continuat să călătorească prin lume în pofida coronavirusului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Noul secretar de stat democrat, deși s-a vaccinat împotriva COVID-19, a decis ca deocamdată să respecte regula guvernamentală care interzice călătoriile "neesențiale".

"Deplasările virtuale ale secretarului de stat Blinken dau prioritate sănătății și securității tuturor persoanelor implicate, demonstrând importanța parteneriatelor noastre cu vecinii și unii dintre cei mai apropiați parteneri ai noștri", a subliniat joi într-un comunicat Departamentul de Stat.

La fel ca președintele Joe Biden, care a avut marți primul "summit" bilateral virtual cu premierul canadian Justin Trudeau, Antony Blinken va avea o serie de întâlniri prin videoconferință cu oficiali canadieni și mexicani.

Blinken îl va "întâlni" astfel pe premierul canadian Justin Trudeau și ministrul de externe al acestuia, Marc Garneau.

Fostul președinte american Donald Trump a avut relații tensionate cu un mare număr de aliați ai Washingtonului, mai ales cu Canada. Joe Biden și Justin Trudeau s-au angajat să relanseze aceste relații, punând accent pe lupta împotriva COVID-19 și a schimbărilor climatice, amintește AFP.

În schimb, Trump a reușit să se înțeleagă cu președintele mexican populist de stânga Andres Manuel Lopez Obrador.

Sub presiunea sancțiunilor comerciale ale administrației Trump, Mexicul a acceptat să mențină pe teritoriul său mii de migranți, proveniți mai ales din America centrală, în așteptarea examinării solicitărilor de azil ale acestora de către Statele Unite. Administrația Biden a început desființarea acestui program, care a fost denunțat de asociațiile pentru apărarea drepturilor migranților.

Antony Blinken se va deplasa, tot virtual, și la frontiera cu Mexicul dintre El Paso (SUA) și Ciudad Juarez (Mexic), pentru a aborda cu ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard necesitatea "cooperării pentru gestionarea fluxurilor migratorii", a mai indicat Departamentul de Stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
10
Tue
3
Wed
3
Thu
6

Curs oficial BNM 27 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8861 -0.0000
USD 17.7261 -0.0000
RON 4.0177 -0.0000
UAH 0.6559 -0.0000
RUB 0.2374 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău