SUA: Mii de țestoase ''amorțite de frig'', salvate după ce au eșuat pe coastele din sudul statului Texas

  • 18 Februarie 2021 11:47
SUA: Mii de țestoase ''amorțite de frig'', salvate după ce au eșuat pe coastele din sudul statului Texas

Frontul de aer rece care a înghețat statul american Texas nu i-a afectat doar pe oamenii luați pe nepregătite, ci și mii de broaște țestoase, relatează joi Reuters, preluat de Agerpres.

Neobișnuite cu scăderea bruscă de temperatură, mii de țestoase marine au eșuat pe plajele din Insula South Padre, situată în largul coastei de sud a Texasului.

Voluntarii au transportat aproximativ 4.700 de broaște țestoase la un centru de evenimente, unde au fost amplasate în căzi și în spații închise, urmând să fie eliberate când apa va fi mai caldă.

"Este un eveniment fără precedent", a declarat Wendy Knight, director executiv al centrului de cercetare și conservare Sea Turtle Inc, care a condus operațiunea de salvare.

Potrivit lui Knight, în mod normal între o sută și cinci sute de broaște țestoase eșuează în fiecare iarnă pe plajele din sudul statului Texas.

Milioane de texani au rămas fără căldură din cauza penelor de curent de pe teritoriul statului, cauzate de vremea deosebit de rece, atât temperatura aerului cât și cea a apei atingând valori situate cu mult sub nivelurile obișnuite.

O înregistrate video filmată de Ed Caum, director executiv al centrului de evenimente din South Padre, prezintă voluntarii care plasează cu grijă animalele într-un cărucior, apoi se poate vedea podeaua plină cu țestoase de toate formele și dimensiunile.

Caum a descris broaștele țestoase drept ''amorțite de frig'' - o stare în care animalele cu sânge rece prezintă reacții hipotermice bruște, precum letargie și incapacitate de mișcare, la scăderea temperaturii din mediul înconjurător.

''Le-am adus la centrul de evenimente pentru a le restabili temperatura'', a povestit Caum în una dintre înregistrările video.

Într-o înregistrare video publicată miercuri de Caum pe Facebook el a amintit că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică și apă a centrului în cursul nopții.

''Ne-am extins pe ambele aripi. Căldura revine pe coridor'', a spus el într-o filmare care prezintă o încăpere plină cu broaște țestoase plasate pe jos, pe materiale de culoare albastră. ''Am colectat o mulțime, acum vom încerca să le salvăm'', a adăugat el.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău