SUA | Măsuri sporite de securitate la Capitoliu, înainte de o manifestație a susținătorilor lui Trump

  • 17 Septembrie 2021 19:08
SUA | Măsuri sporite de securitate la Capitoliu, înainte de o manifestație a susținătorilor lui Trump

Capitoliul a făcut obiectul vineri, la Washington, unor măsuri puternice de securitate în ajunul unei manifestații de susținere a simpatizanților lui Donald Trump arestați pentru că au participat la asaltul asupra Congresului de pe 6 ianuarie, relatează AFP, potrivit Agerpres.

O barieră înaltă a fost ridicată la fața locului în jurul clădirii și poliția a prevăzut închiderea unor drumuri din împrejurimi încă de vineri seară.

Spre deosebire de 6 ianuarie, Congresul nu va fi în sesiune și parlamentarii nu se vor afla în interior atunci când manifestanții se vor aduna sâmbătă după-amiază lângă această clădire emblematică, cu sloganul "Justice for J6".

Autoritățile se așteaptă ca circa 700 manifestanți să răspundă la apelul organizației "Look Ahead America", care vrea să denunțe "tratamentul tiranic și inuman aplicat deținuților politici de la 6 ianuarie".

Organizatorii le-au cerut participanților să nu poarte semne de afiliere politică, "inclusiv de susținere a președintelui Trump sau a președintelui Biden".

Poliția este "mai bine pregătită" decât la 6 ianuarie, a estimat liderul democraților în Senat, Chuck Schumer, la începutul săptămânii, după o întâlnire cu forțele de ordine. Acestea vor susține o conferință de presă vineri, la ora locală 13.00 (17.00 GMT).

Pe 6 ianuarie, mii de susținători ai lui Donald Trump s-au adunat în apropierea Casei Albe pentru a-l asculta pe cel care era încă președinte al SUA.

Apoi mai multe sute dintre ei, acuzând fraude în alegerile prezidențiale din noiembrie, câștigate de Joe Biden, au forțat intrarea în Capitoliu în timp ce congresmenii, în prezența vicepreședintelui Mike Pence, certificau victoria candidatului democrat.

Aleșii au fost evacuați de urgență pe măsură ce susținătorii lui Trump avansau în clădire.

Achitat după un proces de impeachment pentru incitare la violență, desfășurat în cadrul Congresului, Donald Trump afirmă în continuare, fără nicio dovadă, că alegerile au fost trucate și îi apără pe manifestanții arestați.

"Toate gândurile noastre se îndreaptă spre cei care sunt persecutați atât de nedrept din cauza manifestației de la 6 ianuarie privind alegerile prezidențiale trucate", a declarat el joi, fără a menționa direct manifestația de sâmbătă.

În jur de 600 de persoane au fost arestate pentru participarea lor la asaltul asupra Capitoliului și majoritatea au fost inculpate, pentru capete de acuzare mai mult sau mai puțin grave.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău