SUA își reconfirmă sprijinul pentru reforma sistemică a justiției din Republica Moldova și pentru lupta cu marea corupție

  • 16 Martie 2022 16:31
SUA își reconfirmă sprijinul pentru reforma sistemică a justiției din Republica Moldova și pentru lupta cu marea corupție

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a avut astăzi o întrevedere cu Secretarul Asistent în cadrul Biroului pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii al Statelor Unite ale Americii, Todd D. Robinson, care se află în vizită în Republica Moldova. La discuții au fost prezenți ambasadorul SUA la Chișinău, E.S. Kent D. Logsdon, și reprezentanții Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Secției justiție penală și aplicare a legii (INL). Principalele subiecte ale discuției au fost reforma sistemică a justiției, lupta cu marea corupție, reorganizarea instituțiilor anticorupție și suportul pe care îl pot oferi SUA pentru realizarea cu succes a reformelor inițiate, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției.

În context, ministrul Justiției a menționat că, de astăzi, este în vigoare legea care prevede verificarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, reiterând importanța suportului partenerilor de dezvoltare pentru implementarea mecanismului de pre-vetting. „Suntem recunoscători pentru asistența oferită până acum țării noastre de către SUA pentru dezvoltarea unui stat de drept veritabil. Vom aprecia dacă veți continua să susțineți reformele inițiate în domeniul justiției, care au drept scop curățarea sistemului de judecători și procurori corupți și cu probleme de integritate, dar și pedepsirea celor care s-au îmbogățit ilegal și au adunat peste noapte averi nejustificate din contul cetățenilor noștri”, a subliniat ministrul Justiției.

Todd D. Robinson a declarat că scopul vizitei sale în Republica Moldova este acela de a reconfirma suportul SUA pentru reformele din țara noastră, inclusiv în domeniile justiției și luptei cu corupția. „Apreciem enorm reformele inițiate, în special în domeniul anticorupție, și rapiditatea cu care reacționați la provocările care apar. Am remarcat și colaborarea strânsă pe care o aveți cu Comisia de la Veneția, ceea ce demonstrează cât de serios abordați aceste reforme. Suntem deschiși vă oferim atât expertiză, cât și asistență tehnică pentru a implementa cu succes mecanismele de pre-vetting și vetting”, a afirmat Secretarul Asistent Todd D. Robinson.

La final, oficialul american și-a exprimat admirația pentru felul în care Republica Moldova gestionează criza refugiaților din Ucraina și asigură respectarea drepturilor persoanelor refugiate, în special al mamelor și copiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău