SUA, ironii la amenințările Moscovei privind livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Kievului: „Să treacă granița înapoi în Rusia”

  • 23 Martie 2023 09:24
SUA, ironii la amenințările Moscovei privind livrarea de obuze cu uraniu sărăcit Kievului: „Să treacă granița înapoi în Rusia”

Statele Unite au respins miercuri plângerile Rusiei, care a trecut la amenințări după anunțul privind livrarea Ucrainei de muniție cu uraniu sărăcit de către Marea Britanie. Casa Albă a ironizat, de asemenea, și gestul Moscovei de a decora piloții militari care au doborât o dronă americană deasupra Mării Negre.

Moscova a considerat că aceasta ar reprezenta o „agravare serioasă” a conflictului și a amenințat cu represalii prin vocea ministrului de externe, Serghei Lavrov, și a ministrului apărării, Serghei Șoigu.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, a respins însă argumentele Rusiei. Aceste obuze, eficiente împotriva tancurilor și vehiculelor blindate, „nu sunt radioactive” și „nici măcar nu se apropie” de categoria armelor nucleare, a spus John Kirby, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Este un tip obișnuit de muniție, folosită în special pentru capacitatea sa de a străpunge blindajul”, a mai arătat Kirby, avertizând că, dacă Moscova „este îngrijorată pentru tancurile sale și pentru soldații care le operează”, poate „să le treacă granița pur și simplu pentru a le aduce înapoi în Rusia”.

Statele Unite sunt de departe cea mai mare sursă de ajutor militar pentru Ucraina, dar nu furnizează uraniu sărăcit, a precizat Kirby. Purtătorul de cuvânt a criticat și Ministerul rus al Apărării pentru că i-a decorat pe piloții implicați în incidentul cu drona americană din Marea Neagră. Potrivit Washingtonului, care își susține afirmațiile cu înregistrări video, drona s-a prăbușit după ce a fost lovită de avioane de luptă rusești, ceea ce Moscova neagă.

„Nu cunosc nicio altă armată din lume...care să fi recompensat un pilot pentru că a lovit o dronă. Dacă ăsta este curaj, cred că avem definiții diferite ale sale”, a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău