SUA înregistrează cea mai mare creștere a numărului de migranți din ultimii 20 de ani la frontiera de sud-vest

  • 17 Martie 2021 09:57
SUA înregistrează cea mai mare creștere a numărului de migranți din ultimii 20 de ani la frontiera de sud-vest

SUA se confruntă cu cea mai mare creștere a numărului de migranți la frontiera de sud-vest din ultimii 20 de ani, a atenționat marți secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, în contextul eforturilor făcute de administrația Biden pentru a gestiona afluxul de copii neînsoțiți care încearcă să treacă granița dinspre Mexic, informează Reuters.

Numărul tentativelor de trecere a frontierei în SUA de către persoane din America Centrală și Mexic a sporit constant din aprilie 2020, iar majoritatea adulților singuri și a familiilor sunt întorși din drum, a spus Mayorkas.

Sărăcia, violențele și corupția din Mexic și așa-numitul 'triunghiul nordic' - Guatemala, Honduras și El Salvador - determină de mulți ani numeroase persoane din aceste țări să caute un trai mai bun în SUA.

Condițiile au continuat să se deterioreze, iar două uragane au înrăutățit condițiile de viață, în timp ce pandemia de COVID-19 a complicat situația la frontieră, a subliniat Alejandro Mayorkas într-o declarație. ''Suntem pe cale să înregistrăm la frontiera de sud-vest mai mulți indivizi decât am avut în ultimii 20 de ani'', a spus el.

În luna februarie, polițiștii de frontieră din SUA au operat 100.441 de arestări sau expulzări de migranți la frontiera cu Mexicul, cea mai mare valoare a acestui indicator după criza din 2019 de la granița americano-mexicană. Adulții singuri formează majoritatea celor care sunt expulzați, a menționat Mayorkas. Copiii care călătoresc neînsoțiți, unii în vârstă de numai 6 ani, nu sunt returnați spre Mexic.

Guvernul american înființează un centru comun de procesare pentru a transfera acești copii rapid în custodia Departamentului de Sănătate (HHS) și încearcă să găsească adăposturi suplimentare pentru ei, a adăugat demnitarul american.

Conform legislației SUA, copiii trebuie să fie transferați în termen de 72 de ore din centrele poliției de frontieră către adăposturi administrate de HHS.

Pe termen scurt, guvernul federal american creează în statele Texas și Arizona adăposturi suplimentare pentru copii neînsoțiți și familii și cooperează cu Mexicul pentru creșterea capacității acestei țări de primire a familiilor expulzate din SUA. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:1,54 m/s
Thu
11
Fri
15
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău