SUA, îngrijorate de prezența unor mercenari ruși în Libia. Turcia, în relații tot mai tensionate cu mareșalul Haftar

  • 22 Decembrie 2019 12:07
SUA, îngrijorate de prezența unor mercenari ruși în Libia. Turcia, în relații tot mai tensionate cu mareșalul Haftar

SUA sunt foarte preocupate privind o intensificare a conflictului din Libia, în condițiile în care un număr tot mai mare de persoane despre care se crede că sunt mercenari ruși susțin forțele mareșalului Khalifa Haftar în teren, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

SUA continuă să recunoască guvernul de uniune națională condus de Fayez al-Serraj, a spus oficialul citat, dar a adăugat că Washingtonul nu este de o parte sau alta în conflict și discută cu toate părțile care ar putea influența încheierea unui acord.

„Cu numărul sporit de agenți Wagner și de mercenari în teren, credem că tabloul conflictului se schimbă și se intensifică”, a spus oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, referindu-se la grupul de mercenari ruși cunoscut sub numele de Wagner.

Libia este divizată din 2014 între tabere politice și militare care își au sediul în capitala Tripoli și în estul țării. Guvernul lui Serraj se luptă în prezent cu forțele conduse de mareșalul Khalifa Haftar, care își are fieful în estul Libiei.

Haftar este susținut de Egipt, Emiratele Arabe Unite și cel mai recent de mercenari ruși, potrivit unor diplomați și oficiali de la Tripoli.

Turcia a susținut guvernul recunoscut internațional condus de Fayez al-Serraj, iar cele două părți au încheiat un memorandum de înțelegere asupra cooperării maritime în estul Mediteranei, o decizie pe care oficialul american a descris-o drept „dăunătoare” și „provocatoare”.

„Din perspectiva SUA, asta reprezintă o preocupare... Nu este momentul să se provoace mai multă instabilitate în Mediterana”, a spus oficialul citat.

Forțele mareșalului Haftar au sechestrat un cargobot turc

De altfel, la scurt timp după aceste declarații, forțele mareșalului Khalifa Haftar au anunțat sâmbătă seara că au sechestrat un cargou turc sub pavilionul Grenadei în largul părții de est a Libiei, pentru a-l percheziționa.

Anunțul coincide și cu ratificarea de către parlamentul turc a unui acord de cooperare militară între Ankara și Guvernul Libian de Uniune Națională de la Tripoli (GNA), care din 4 aprilie se confruntă cu ofensiva declanșată de mareșalul Haftar care deține controlul în estul țării și dorește să cucerească capitala.

Nava turcă a fost condusă în portul Ras al-Helal, în apropiere de Derna, "pentru percheziționarea și verificarea încărcăturii sale", a explicat într-un scurt comunicat purtătorul de cuvânt al forțelor militare conduse de Haftar, Ahmad al-Mesmari, relatează Agerpres. Pe pagina sa de Facebook, acesta a publicat o înregistrare video a operațiunii de interceptarea a navei, precum și copiile pașapoartelor celor trei membri turci ai echipajului.

GNA, care este recunoscut de ONU, a anunțat joi punerea în aplicare a acordului de cooperare militară semnat la sfârșitul lunii noiembrie cu Ankara, ce deschide calea unei intervenții mai directe a Turciei în Libia.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a promis, pe 10 decembrie, că va trimite trupe în sprijinul guvernului condus de Fayez al-Sarraj dacă acesta va adresa Turciei o solicitare în acest sens, conform acordului semnat între cele două părți, ceea ce exacerbează și mai mult tensiunile din regiune.

Forțele mareșalului Haftar sunt susținute în principal de Emiratele Arabe și Egipt, doi rivali regionali ai Turciei.

Mareșalul Haftar a amenințat deja la sfârșitul lunii iunie că va ataca interesele Turciei în Libia și a acuzat Ankara pentru sprijinul militar pe care îl acordă rivalilor săi din plan intern.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău