SUA | Ingerințele iraniene sau rusești nu au avut impact asupra rezultatelor alegerilor prezidențiale (raport)

  • 17 Martie 2021 08:39
SUA | Ingerințele iraniene sau rusești nu au avut impact asupra rezultatelor alegerilor prezidențiale (raport)

În pofida eforturilor Rusiei, Chinei și Iranului de a se infiltra în rețelele candidaților la alegerile prezidențiale din SUA, nicio țară străină nu a manipulat rezultatul scrutinului din 2020, potrivit unui raport oficial dat publicității marți, informează AFP.

"Am identificat mai multe incidente în care actori care au legături cu guvernele rus, chinez sau iranian au adus atingere securității rețelelor organizațiilor politice, candidaților și partidelor", se arată în raportul Departamentelor Justiției și Securității Interne.

"Unii au adunat informații pe care ar fi putut să le publice pentru a influența operațiunile (electorale), dar nu am observat diseminări, modificări sau distrugeri" ale acestor date, conform acestui raport de investigație.

În plus,"campaniile rusești și iraniene au vizat infrastructurile critice și au compromis securitatea rețelelor responsabile de operațiunile electorale", dar nu au avut impact asupra "voturilor, numărării sau transmiterii rezultatelor", adaugă cele două departamente ale executivului american.

Autorii raportului menționează acuzațiile aduse de fostul președinte Donald Trump, fără a-l numi, și de susținătorii acestuia, de contestare a victoriei democratului Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut.

"Suntem conștienți de declarațiile publice conform cărora guverne străine, inclusiv ale Venezuelei, Cubei sau Chinei, (...) au manipulat numărarea (voturilor) printr-un control asupra infrastructurii electorale", afirmă raportul, care trage următoarea concluzie: "Investigațiile au demonstrat că ele nu sunt credibile".

"Nu avem nicio dovadă (...) că un guvern sau un actor străin au compromis integritatea alegerilor sau au manipulat rezultatele alegerilor", conchide raportul.

După alegerile prezidențiale din noiembrie, Donald Trump și-a îndreptat atacurile în special asupra aparatelor de vot Dominion, pe care avocații săi le-au acuzat, în mod eronat, că ar fi aparținut rudelor fostului președinte venezuelean Hugo Chavez și că i-au "furat" victoria candidatului republican.

Ministru Justiției din fostul executiv, Bill Barr, a asigurat în decembrie că nu deține dovezi privind fraudarea alegerilor, dar Donald Trump și-a continuat cruciada până când susținătorii săi au lansat un asalt asupra Capitoliului, pe 6 ianuarie.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău