SUA îndeamnă rețelele sociale să lupte împotriva traficului de certificate de vaccinare false

  • 01 Septembrie 2021 12:54
SUA îndeamnă rețelele sociale să lupte împotriva traficului de certificate de vaccinare false

Un procuror al statului New York a îndemnat platformele sociale, printre care Facebook, să acționeze mai mult împotriva traficului pe internet a certificatelor false împotriva Covid-19, fenomen ce îngrijorează SUA. Recent, 250 de astfel de documente false au fost vândute cu 200 de dolari bucata, de o persoană care acționa pe contul său de Instagram, transmite DIGI24.ro.

În total, 15 persoane au fost inculpate marți de procurorul districtului Manhattan, Cyrus Vance, printre care o presupusă furnizoare de 31 de ani, suspectată că a vândut circa 250 de certificate de vaccinare, cu aproximativ 200 de dolari bucata. Totul pe rețeaua Instagram, unde avea cont sub numele @AntiVaxMomma, informează AFP, potrivit sursei citate

O altă suspectă, o angajată a unei clinici medicale în vârstă de 27 de ani, era însărcinată, pentru 250 de dolari în plus, să includă numele falșilor vaccinați în registrul statului New York care alimentează un pass digital, Excelsior Pass.

Cei 13 inculpați, suspectați toți că au achiziționat certificate false, lucrează în instituții unde se intră în contact cu publicul, precum spitale sau cămine de bătrâni, precizează comunicatul procurorului.

"Avem nevoie de companii precum Facebook care să ia măsuri pentru a împiedica frauda care are loc pe platformele lor. Fabricarea, vânzarea și achiziționarea de false certificate de vaccinare sunt infracțiuni grave, care au consecințe grave asupra securității publice", a subliniat Cyrus Vance, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

În statul New York, al patrulea din SUA ca populație (circa 20 de milioane de locuitori), vaccinarea va fi obligatorie pentru toți lucrătorii din sistemul sanitar. De asemenea, funcționarii de stat vor trebui să se vaccineze sau să facă dovada unui test negativ în fiecare săptămână.

La rândul său, orașul New York a făcut vaccinarea obligatorie pentru a putea accede la aproape toate activitățile de interior, de la restaurante și săli de cinema până la sălile de fitness, însă controalele și sancțiunile vor intra în vigoare din 13 septembrie.

Autorități americane precum FBI sau Agenția pentru protecția consumatorilor (Federal Trade Commission) au lansat mai multe avertismente oficiale împotriva furnizării sau fabricării de certificate false de vaccinare, în timp ce voci susțin că acestea sunt ușor de fabricat.

Pe 13 august, agenții vamali din portul Memphis au anunțat că au confiscat de la începutul anului 3.017 de certificate false, ce proveneau din China.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău