SUA încearcă să obțină sprijinul ONU pentru propunerea de acord de încetare a focului în Gaza

  • 04 Iunie 13:52
SUA încearcă să obțină sprijinul ONU pentru propunerea de acord de încetare a focului în Gaza

Statele Unite au declarat luni că doresc ca Consiliul de Securitate al ONU să adopte o rezoluție care să sprijine propunerea prezentată de președintele Joe Biden pentru a pune capăt luptelor dintre Israel și militanții palestinieni Hamas în Fâșia Gaza, anunță Reuters, scrie News.ro.

Aceasta a distribuit un proiect de text de o pagină, consultat de Reuters, celor 15 membri ai consiliului. Pentru a fi adoptată, o rezoluție are nevoie de cel puțin nouă voturi pentru și de niciun veto din partea SUA, Franței, Marii Britanii, Chinei sau Rusiei, transmite sursa.

Proiectul solicită Hamas să accepte acordul și „să accepte și să pună în aplicare pe deplin termenii acestuia fără întârziere și fără condiții”. De asemenea, „subliniază importanța ca părțile să adere la termenii acordului odată ce au fost conveniți, cu scopul de a obține o încetare permanentă a ostilităților”.

Propunerea SUA vine la o săptămână după ce Algeria a propus un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate care cere încetarea focului în Gaza, eliberarea tuturor ostaticilor deținuți de Hamas și, în esență, ordonă Israelului să „oprească imediat ofensiva militară” din Rafah.

Biden a prezentat vineri ceea ce a descris ca fiind o propunere israeliană în trei etape pentru o încetare a focului în Gaza în schimbul eliberării ostaticilor israelieni, afirmând că „este timpul ca acest război să se încheie” și obținând o primă reacție pozitivă din partea Hamas.

”Numeroși lideri și guverne, inclusiv din regiune, au aprobat acest plan și solicităm Consiliului de Securitate să li se alăture pentru a cere punerea în aplicare a acestui acord”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o declarație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău