SUA: În pofida opoziției președintelui Trump, Camera Reprezentanților sprijină masiv bugetul apărării

  • 09 Decembrie 2020 08:43
SUA: În pofida opoziției președintelui Trump, Camera Reprezentanților sprijină masiv bugetul apărării

Camera Reprezentanților din Congresul SUA a aprobat marți proiectul de lege pentru bugetul apărării cu o majoritate zdrobitoare, ignorând amenințarea unui veto al președintelui Donald Trump, notează AFP, potrivit Agerpres.

Textul urmează să fie votat în Senat, unde ar trebui să fie, de asemenea, aprobat, înainte de a fi trimis președintelui republican în exercițiu. Liderul de la Casa Albă a promis că îl va bloca.

Proiectul de lege pentru bugetul apărării a obținut însă 335 de voturi din totalul celor 430 de mandate din Cameră, cu mult peste "supermajoritatea" de două treimi de voturi ale camerei inferioare necesare pentru a trece peste veto-ul prezidențial.

Dintre cei 196 de republicani, numai 40 au votat împotrivă. Rămâne de văzut dacă toți republicanii își vor menține votul pentru a contracara un eventual blocaj din partea lui Donald Trump.

După luni de negocieri între parlamentarii republicani și democrați, bugetul apărării pentru 2021 reprezintă 740,5 miliarde de dolari și prevede în special o creștere cu 3% a salariilor personalului din domeniul apărării.

În iulie, o primă versiune distinctă a acestui text a obținut, de asemenea, peste două treimi din voturi la Senat, majoritar republican. Data votului în Senat nu a fost stabilită deocamdată.

Marți dimineață, Donald Trump și- a reafirmat opoziția.

"Sper că republicanii din Cameră vor vota împotriva legii" privind bugetul Apărării (National Defense Authorization Act, NDAA) căreia îi voi opune veto-ul meu", a scris pe Twitter președintele republican care își va încheia mandatul la 20 ianuarie.


Omul de afaceri republican și-a manifestat în repetate rânduri iritarea din cauza acestui buget.

Textul nu include o abolire a unei legi, numită "Articolul 230", protejând statului juridic al rețelelor sociale, pe care el le acuză că sunt împotriva lui.

De asemenea, este nemulțumit de faptul că prevede redenumirea unor baze militare care poartă numele unor generali din tabăra confederată, care a apărat sclavia.

Textul se mai opune proiectului lui Donald Trump de a reduce prezența militară americană din Germania. El impune Pentagonului un termen de cel puțin 120 de zile înainte de orice reducere a efectivelor sale din Germania, ceea ce înseamnă că nicio retragere americană nu va avea loc înainte de instalarea la Casa Albă a succesorului său, Joe Biden.

Proiectul menționează că o retragere militară din Germania, "într-o perioadă de amenințări tot mai mari în Europa, ar constitui o gravă eroare strategică gravă ce ar slăbi interesele de securitate ale Statelor Unite și ar fragiliza NATO".

Donald Trump a făcut aluzie la aceste subiecte în mesajul său de marți pe Twitter, menționând în plus "5G".

Proiectul de lege abordează problema partajării spectrului electromagnetic odată cu dezvoltarea frecvențelor 5G.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău