SUA îl desemnează drept terorist pe liderul grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh

  • 01 Februarie 2018 08:26
SUA îl desemnează drept terorist pe liderul grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh

Departamentul de Stat american a anunțat, miercuri, că îl desemnează drept "terorist" pe Ismail Haniyeh, liderul grupării islamiste palestiniene Hamas. Într-un comunicat al Departamentului de Stat se afirmă că Haniyeh, alături de două grupări islamiste active în Egipt și una din teritoriile palestiniene, au fost listați drept teroriști globali special desemnați.

În comunicat este citat secretarul de stat, Rex Tillerson, conform căruia desemnările "vizează lideri și grupări teroriste majore, inclusiv două grupări susținute și coordonate de Iran, care amenință stabilitatea Orientului Mijlociu, subminând procesul de pace și atacând aliații noștri, Egiptul și Israelul".

În Gaza, oficialul Hamas Sami Abu Zuhri a declarat pentru Reuters:

"Respingem și condamnăm decizia și o considerăm o reflectare a dominației unei bande de sioniști asupra deciziei americane. Decizia este lipsită de valoare".

Hamas, care controlează Fâșia Gaza, militează pentru distrugerea Israelului și este considerată organizație teroristă de către SUA și unele state occidentale.

În decembrie, după ce președintele Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, Haniyeh a declarat în fața celor prezenți la un miting în Gaza, prilejuit de împlinirea a 30 de ani de la înființarea Hamas:

"Vom demonta decizia lui Trump. Nicio superputere nu este capabilă să ofere Ierusalimul Israelului, nu există niciun Israel care să aibă o capitală numită Ierusalim”.

Celelalte trei grupăi desemnate drept teroriste de Departamentul de Stat sunt Harakat al-Sabireen (care, conform comunicatului SUA, este susținută de Iran, activează în principal în Gaza și Cisiordania și a lansat rachete către Israel), Liwa al-Thawra (care a revendicat asasinarea unui general egiptean de armată, în 2016, și un atac cu bombă, în 2017, la Cairo) și Harakat Sawa'd Misr (HASM - care a revendicat alte atacuri, între care și uciderea unui ofițer de securitate egiptean), precizează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău