SUA iau în considerare mutarea unor trupe din Europa de Vest în Europa de Est

  • 24 Ianuarie 2022 19:50
SUA iau în considerare mutarea unor trupe din Europa de Vest în Europa de Est

Statele Unite iau în considerare trimiterea a până la 5.000 de soldați în țările baltice și țări din Europa de est membre NATO pentru a ajuta la gestionarea riscului unei invazii rusești în Ucraina, a relatat luni presa americană, conform AFP. Informația a fost confirmată pentru Reuters de un oficial al NATO sub rezerva anonimatului.

Desfășurarea ar putea implica între 1.000 și 5.000 de soldați, nave de război și avioane de luptă, a precizat The New York Times, adăugând că numărul ar putea crește în cazul în care condițiile se deteriorează, transmite Agerpres.

Potrivit CNN, Pentagonul se află în faza de identificare a unităților care ar putea fi desfășurate, dar o decizie finală nu a fost luată încă.

Opțiunea unei desfășurări de trupe americane vine după discuțiile din acest weekend dintre președintele Joe Biden și consilieri ai săi, între care secretarul apărării Lloyd Austin.

Oficiali americani, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că se consultă cu aliații lor cu privire la mișcările de trupe și că sunt luate în considerare toate scenariile.

Luni, NATO a anunțat că a plasat forțe în stare de alertă și a trimis nave și avioane de luptă pentru a-și consolida apărarea în Europa de Est.

În urma acestor informații, Marina militară rusă a început exerciții de apărare în Marea Baltică.

Statele Unite, urmate de Marea Britanie și Australia, au anunțat duminică că își retrag o parte din personalul ambasadei de la Kiev, în fața unei "invazii rusești" care ar putea "avea loc în orice moment" și în lipsa unor progrese în negocierile dintre Rusia, SUA și UE pentru a încerca să dezamorseze criza.

Rusia a fost acuzată de Occident că a adunat zeci de mii de soldați la granițele Ucrainei în vederea pregătirii unui atac, lucru pe care îl neagă.

Moscova cere garanții de securitate, inclusiv respingerea statutului de membru NATO pentru Ucraina.

Statele Unite și aliații săi au avertizat Rusia că vor aplica sancțiuni severe dacă va invada Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău