SUA: Hackerii ruși au declanșat un atac cibernetic „colosal” și „neobișnuit de sofisticat” împotriva companiilor americane

  • 03 Iulie 13:18
SUA: Hackerii ruși au declanșat un atac cibernetic „colosal” și „neobișnuit de sofisticat” împotriva companiilor americane

În jur de 200 de companii și business-uri americane au fost afectate în urma unui atac cyber „colosal” și, în același timp, „neobișnuit de sofisticat”, de tip ransomware. Specialiștii americani în securitate IT suspectează că în spatele acestui atac cibernetic s-ar afla gruparea de hackeri ruși REvil, informează Reuters, potrivit Digi24.ro.

Hackerii au țintit mai întâi o companie IT din Florida (Kaseya), după care atacul s-a răspândit prin toate rețelele companiilor și corporațiilor care folosesc software-ul respectivei companii. Aceasta este, conform specialiștilor IT, o metodă avansată prin care un hacker reușește să obțină controlul asupra unui software pentru a compromite ulterior, utilizatorii acelui software.

„Vorbim despre un atac colosal, cu efecte devastatoare asupra rețelei informatice (supply chain)”, a declarat John Hammond, specialist în securitate cibernetică.

Breșa de securitate informatică s-a produs vineri după-amiaza, când toate companiile și firmele americane se pregăteau de închiderea programului, înaintea weekend-ului în care în SUA se sărbătorește Ziua Independenței, pe 4 iulie, arată BBC, citat de DIGI24.

Reprezentanții Kaseya au declarat, într-un comunicat publicat pe site-ul companiei că investighează în prezent „un potențial atac”. Compania a refuzat să spună ce fel de firme au fost afectate și domeniul de activitate al acestora.

Agenția federală de Securitate Cibernetică și Infrastructură IT a Statelor Unite a precizat, într-un comunicat că urmează să investigheze acest atac.

Ransomware este un tip de malware (software malițios) folosit de hackeri pentru a extorca bani. Hackerii restricționează accesul la date până la plata răscumpărării, utilizând criptarea sau blocând utilizatorii. În cazul acestui atac, utilizatorilor americani afectați li s-au cerut sume de de la câteva mii și până la 5 milioane de dolari.

Atacurile hackerilor ruși împotriva SUA au ajuns pe agenda discuțiilor directe Biden-Putin

În cadrul întâlnirii de la Geneva de luna trecută, președintele american Joe Biden a declarat că președintele rus, Vladimir Putin, este responsabil de atacurile cyber realizate de hackeri ruși împotriva agențiilor federale sau companiilor americane.

Joe Biden i-a înmânat, de altfel, lui Vladimir Putin, cu acest prilej, o listă cu 16 sectoare critice de infrastructură, care nu ar trebui să fie ținte ale atacurilor de tip cyber.

În luna mai, administrația Biden a emis o decizie de urgență pentru 18 state americane după ce un atac cibernetic de tip ransomware a lovit cea mai mare conductă de combustibil din SUA.

Grupul de hackeri ruși REvil (Ransomware Evil) este considerat a fi unul dintre cele mai puternice și prolifice din lume, în materie de activități de criminalitate din domeniul informatic.

Hackerii ruși REvil s-ar fi aflat în spatele uriașului atac îndreptat luna trecută împotriva celui mai mare producător de carne din lume. Cu această ocazie, Procesatorul de carne JBS USA a plătit o răscumpărare în Bitcoin echivalentă cu 11 milioane de dolari, după un atac cibernetic, care a afectat o mare parte dintre operațiunile sale în America de Nord și Australia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,21
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:0,45 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
14
Wed
14
Thu
12

Curs oficial BNM 25 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău