SUA | Gazele cu efect de seră asociate plasticului, pe cale să depășească emisiile rezultate din arderea cărbunelui (raport)
-
22 Octombrie 2021 20:16
Producția intensivă de materiale plastice cu emisii ridicate de carbon este pe cale să emită mai multe gaze cu efect de seră decât centralele pe cărbune până la sfârșitul acestui deceniu în Statele Unite, subminând eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Raportul, realizat de Beyond Plastics, un proiect inițiat la Bennington College din Statele Unite și publicat joi, a estimat că industria plasticului din Statele Unite eliberează în atmosferă cel puțin 232 de milioane de tone de gaze cu efect de seră în fiecare an, pe tot parcursul ciclului de viață al acestuia, de la forarea pentru petrol și gaze pentru alimentarea unităților de producție până la incinerarea deșeurilor de plastic, ceea ce reprezintă echivalentul a 116 centrale electrice pe bază de cărbune.
"Amploarea emisiilor de gaze cu efect de seră din industria materialelor plastice este uimitoare, dar la fel de îngrijorător este faptul că o mână de oameni din guvern sau din comunitatea de afaceri abia de aduc vorba despre acest lucru", a declarat Judith Enck, care a ocupat funcția de administrator regional al Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite și în prezent conduce organizația Beyond Plastics.
De asemenea, raportul a constatat ca instalațiile petrochimice tind să fie grupate în doar 18 comunități cu venituri mici și minoritare, în care are loc 90% din poluare.
Cu cel puțin încă o duzină de fabrici de producție a materialelor plastice aflate în construcție și alte 15 aflate în plan, emisiile rezultate vor submina orice realizări rezultate din eliminarea treptată a energiei pe bază de cărbune și înlocuirea acesteia, din ce în ce mai mult, cu energie regenerabilă, a explicat Enck.
Raportul precizează, de asemenea, că autoritățile au subapreciat emisiile și poluarea atmosferică asociate diferitelor etape ale producției de materiale plastice și a exportului deșeurilor plastice. Aceasta pentru că reglementările din Statele Unite nu impun industriei materialelor plastice să le raporteze și nicio agenție federală nu le monitorizează, după cum a declarat Jim Vallette din cadrul grupului de cercetare Material Research.
Purtătorul de cuvânt al Asociației Industriei Materialelor Plastice, George O'Connor, a declarat într-un comunicat că acest raport este subiectiv și a indicat alte studii care au constatat că plasticul are drept rezultat emisii de carbon mai reduse datorită greutății mai mici și a durabilității, comparativ cu alternative precum sticla și hârtia.
Enck a precizat că raportul se bazează pe date colectate de la agenții federale, inclusiv Agenția pentru Protecția Mediului și Departamentul de Comerț, care se bazează pe raportarea industriei plasticului. Ea a admis că plasticul este ușor și durabil însă, potrivit spuselor sale, calculele industriei neglijează alți factori care sporesc emisiile.