SUA extind războiul comercial impunând tarife vamale asupra avioanelor, brânzeturilor și băuturilor europene

  • 03 Octombrie 2019 10:45
SUA extind războiul comercial impunând tarife vamale asupra avioanelor, brânzeturilor și băuturilor europene

Statele Unite vor impune din 18 octombrie tarife vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus și de 25% pentru produse din Uniunea Europeană, inclusiv whisky din Scoția și Irlanda, vin din Franța și brânzeturi din diverse regiuni, transmite Reuters.

Anunțul vine după ce miercuri Statele Unite au obținut aprobarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subvențiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus.

În sfârșit, după un litigiu care a durat 15 ani, Organizația Mondială a Comerțului a confirmat că SUA sunt îndreptățite să impună contramăsuri ca răspuns la subvențiile ilegale ale UE.

"Ne așteptăm să negociem cu Uniunea Europeană pentru a rezolva această problemă într-un mod care să fie în beneficiul angajaților americani", a declarat reprezentantul american pentru Comerț, Robert Lighthizer.

Sunt vizate în special produse din cele patru țări care formează consorțiul Airbus, inclusiv măsline din Spania, pulovere, confecții din lână și whisky din Marea Britanie, unelte și cafea din Germania, vin din Franța. Sunt vizate și alte produse din UE, inclusiv brânzeturi din diverse regiuni, dar sunt scutite vinul și uleiul de măsline din Italia, alături de ciocolata europeană.

Uniunea Europeană și SUA sunt implicate într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenționarea producătorilor de avioane Airbus și Boeing. Organizația Mondială a Comerțului a decis că ambele părți au acordat subvenții în valoare de miliarde de dolari pentru a dobândi un avantaj pe piață și le-a cerut să înceteze să mai acorde subvenții, în caz contrar urmând să le sancționeze.

Analiștii susțin că această dispută amenință să înrăutățească schimburile comerciale transatlantice care sunt deja tensionate de tarifele vamale suplimentare introduse de Washington pentru importurile de oțel din UE și de amenințările privind introducerea unor tarife suplimentare pentru automobilele europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău