SUA creează noi alianțe în Asia de Sud-Est

  • 25 Septembrie 2021 13:40
SUA creează noi alianțe în Asia de Sud-Est

Președintele SUA Joe Biden i-a primit vineri la Casa Albă pe prim-miniștrii Indiei, Japoniei și Australiei cu scopul de a revigora acest format diplomatic, Dialogul Cvadrilateral de Securitate (Quad), după ce un summit virtual a avut loc în luna martie, relatează Agerpres.

Premierii Scott Morrison (Australia) și Yoshihide Suga (Japonia) au salutat această întâlnire care, potrivit lor, își propune să promoveze o "regiune indo-pacifică liberă și deschisă", formulare folosită pentru a critica, fără a numi, China și ambițiile sale în regiune. Și premierul indian Narendra Modi a insistat asupra "valorilor democratice comune" ale celor patru parteneri.

"Suntem patru democrații de prim rang, cu o lungă istorie de cooperare, știm cum să avansăm" lucrurile, a declarat președintele Joe Biden.

Conceput mai mulți ani în urmă, Dialogul Cvadrilateral de Securitate (Quad) a fost mult timp inactiv.

Însă odată cu revenirea democraților la Casa Albă, americanii își continuă demersul de recentrare spre Asia a politicii externe americane, început deja în administrația Obama.

Această acține vine după anunțarea cu mult fast a parteneriatului militar AUKUS (SUA, Marea Britanie, Australia) care va ajuta Canberra să se doteze cu submarine nucleare de proveniență americană și care a determinat anularea unui contract cu Franța. Washingtonul vrea să prezinte Quad-ul într-o lumină consensuală.

Casa Albă consideră că Quad este un club "informal și intim" destinat să "dezvolte canale de comunicare mai bune", au declarat presei înalți oficiali americani.

Potrivit acestora, Quad ar trebui să pună accentul în special pe proiecte economice, de mediu și pe combaterea pandemiei de COVID-19.

Membrii Quad doresc să lanseze o inițiativă destinată protejării aprovizionării cu semiconductori, componente electronice esențiale atât pentru mașinile de spălat cât și pentru avioane sau smartphone-uri, pe care mulți producători din întreaga lume se luptă să le obțină la ora actuală.

Un mare interes mai prezintă 5G, securitatea cibernetică, schimburile universitare, proiecte în spațiu, pescuit și vaccinuri.

Președintele Joe Biden, deși a păstrat o linie dură față de Beijing, mai mult sau mai puțin comparabilă cu cea a predecesorului său, Donald Trump, abordează diferit relația cu China. Astfel, președintele SUA dorește să depășească ipostaza unei confruntări între două super-puteri și să reînvie jocul alianțelor, încurajându-i pe partenerii săi tradiționali să adopte poziții directe și deschise în raport cu Beijingul.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:5,14 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău