SUA, Coreea de Sud și Japonia își vor „instituționaliza” legăturile de securitate la summit-ul tripartit de la Camp David

  • 15 August 2023 19:41
SUA, Coreea de Sud și Japonia își vor „instituționaliza” legăturile de securitate la summit-ul tripartit de la Camp David

Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud sunt așteptate să anunțe planuri de extindere a cooperării militare în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice și al dezvoltării de tehnologii, în fața îngrijorării crescânde legate de programul nuclear al Coreei de Nord, atunci când liderii țărilor se vor reuni vineri la Camp David pentru un summit, potrivit a doi oficiali de rang înalt ai administrației Biden, informează Reuters, preluat de Agerpres și AP.

Oficialii, care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a putea comenta cu privire la planificarea summitului, au declarat că anunțurile vor face parte dintr-un set amplu de inițiative care vor fi dezvăluite atunci când președintele Joe Biden îi va găzdui pe premierul japonez Fumio Kishida și pe președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol pentru întâlnirea de o zi de la reședința prezidențială din Munții Catoctin din Maryland.

Potrivit biroului prezidențial de la Seul, summitul, în timpul căruia liderii se vor concentra pe „instituționalizarea” cooperării în domeniul securității dintre cele trei țări, este primul pe care Biden îl organizează în timpul președinției sale la Camp David și are loc pe fondul dezghețului în relațiile complicate din punct de vedere istoric dintre Japonia și Coreea de Sud. Japonia a colonizat Peninsula Coreeană din 1910 până în 1945.

Casa Albă dorește să se folosească de recenta evoluție diplomatică și își propune să folosească summit-ul pentru „instituționalizarea, aprofundarea și întărirea obiceiurilor de cooperare” între cele trei țări, în timp ce acestea se confruntă cu o regiune a Pacificului din ce în ce mai complicată, a declarat un oficial. 

La începutul zilei de luni, presa de stat nord-coreeană a raportat că liderul Kim Jong Un a ordonat o creștere drastică a producției de rachete și alte arme. Impulsul lui Kim de a produce mai multe arme vine în contextul în care oficialii americani cred că ministrul rus al apărării a discutat recent cu Coreea de Nord despre vânzarea către Rusia a mai multor arme pentru războiul său împotriva Ucrainei.

Japonia și Coreea de Sud și-au refăcut rapid legăturile pe măsură ce își adâncesc cooperarea tripartită în domeniul securității cu Washington-ul, ca răspuns la amenințările regionale tot mai mari din partea Coreei de Nord și a unei Chine tot mai asertive.

Luna trecută, Japonia a reintrodus Coreea de Sud ca națiune preferată cu statut comercial rapid, punând capăt unei dispute economice de patru ani, care a fost tensionată și mai mult în timpul disputelor istorice dure. Cele trei țări au anunțat, de asemenea, în iunie, că vor începe să facă schimb de date în timp real cu privire la amenințările de avertizare timpurie privind lansările de rachete nord-coreene până la sfârșitul anului.

Unul dintre oficiali a declarat că întâlnirea de la Camp David este menită să transmită că progresele înregistrate între Coreea de Sud și Japonia sunt „importante” și că este esențial ca relația „să meargă înainte”.

Yoon, Biden și Kishida vor avea summit-ul vineri dimineață, urmat de un prânz și o conferință de presă comună, a declarat, în urmă cu două zile prim-directorul adjunct pentru securitate națională, Kim Tae-hyo, relatează Korea Times. Acesta a precizat că biroul prezidențial lucrează la un program pentru summit-urile bilaterale separate ale lui Yoon cu Biden și Kishida, iar Yoon va pleca joi spre SUA. În funcție de programul de zbor, vizita s-ar putea întinde pe trei sau patru zile.

„Întâlnirea trilaterală va fi prima vizită a liderilor străini la Camp David în timpul administrației Biden, iar acest lucru arată importanța pe care președintele Biden o acordă cooperării dintre cele trei țări”, a declarat Kim. „Prin intermediul summit-ului de la Camp David se va schița o nouă etapă de cooperare între cele trei țări în istoria diplomatică a secolului XXI… Prin această reuniune, cadrul trilateral va dobândi o independență distinctă ca organism de cooperare în regiunea Indo-Pacific”, a adăugat oficialul sud-coreean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău