SUA condamnă recunoașterea de către Rusia a documentelor emise de autoproclamatele republici Lugansk și Donețk

  • 19 Februarie 2017 15:40
SUA condamnă recunoașterea de către Rusia a documentelor emise de autoproclamatele republici Lugansk și Donețk

Statele Unite au exprimat preocupare și condamnă vehement decizia președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de recunoaștere a documentelor, inclusiv a pașapoartelor și numerelor de înmatriculare auto, emise de autoritățile regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Președintele Vladimir Putin a emis sâmbătă seară un decret privind recunoașterea în Rusia a documentelor, inclusiv a numerelor de înmatriculare auto, a cărților de identitate și pașapoartelor, emise de autoritățile separatiste ale autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, scrie Mediafax.ro.

"Decizia s-a luat pentru protejarea drepturilor persoanelor în conformitate cu principiile și normele umanitare internaționale", fiind o măsură "provizorie", până la găsirea unei "soluții politice" la conflictul din estul Ucrainei, a comunicat Kremlinul, potrivit site-ului agenției Tass.

Administrația Donald Trump a condamnat vehement decizia Rusiei. "Recunoașterea documentelor «republicilor» separatiste este îngrijorătoare și incompatibilă cu obiectivele Acordului Minsk", a reacționat duminică, prin Twitter, Ambasada SUA din Ucraina.

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a cerut sâmbătă Rusiei să contribuie la detensionarea conflictului din estul Ucrainei și să aplice în totalitate Acordul Minsk. "Trebuie să știți acest lucru: Statele Unite vor continua să tragă Rusia la răspundere, chiar dacă suntem în căutarea unor poziții comune pe care președintele Donald Trump crede că le putem găsi", a insistat Michael Pence.

"În cursul unei întrevederi cu președintele Petro Poroșenko, am evidențiat susținerea SUA pentru Ucraina și pentru implementarea completă a Acordului Minsk", a subliniat Mike Pence.

Confruntările militare între armata ucraineană și insurgenții separatiști s-au intensificat în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, iar de luni ar urma să intre în vigoare un nou armistițiu. Administrația prooccidentală de la Kiev și Moscova se acuză reciproc de amplificarea confruntărilor militare.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a cerut pe 1 februarie Rusiei să își folosească "influența considerabilă" asupra rebelilor din estul Ucrainei pentru a pune capăt la ceea ce el a descris ca fiind "cea mai gravă amplificare a încălcărilor" armistițiului dintr-o lungă perioadă.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene și rebeli proruși, a izbucnit în martie 2014. Bilanțul este estimat la cel puțin 9.800 de morți și aproape 23.000 de răniți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău