SUA cer Rusiei să-și retragă rapid forțele din Kazahstan

  • 12 Ianuarie 2022 09:37
SUA cer Rusiei să-și retragă rapid forțele din Kazahstan

Statele Unite au cerut marți Rusiei să își retragă rapid forțele trimise în Kazahstan la cererea președintelui Kasîm-Jomart Tokaev, după revoltele violente izbucnite recent, informează miercuri AFP, potrivt DIGI24.ro.

Washingtonul salută revenirea la calm în acest stat din Asia Centrală zdruncinat săptămâna trecută de violențe fără precedent de la obținerea independenței în 1991, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, scrie sursa citată

„Salutăm și anunțul președintelui Tokaev, care a spus că forțele de menținere a păcii ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) și-au încheiat misiunea”, a adăugat Price, referindu-se la cei aproximativ 2.000 de soldați, în mare parte ruși, care au răspuns apelului președintelui Kazahstanului, conform Agerpres.

„Atât timp cât forțele OTSC nu s-au retras vom continua să le cerem (...) să respecte drepturile omului și să își respecte angajamentul de a se retrage rapid din Kazahstan, așa cum a fost solicitat de guvernul kazah”, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomației americane în cadrul unui briefing de presă.

Președintele Tokaev a anunțat că retragerea contingentului OTSC va începe peste două zile, că va fi graduală și nu va dura mai mult de zece zile. Însă ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a indicat că retragerea va avea loc după ce situația va fi „total stabilizată” și „prin decizia” autorităților kazahe.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a deranjat Moscova săptămâna trecută când a declarat că „odată ce rușii sunt în casă, este foarte greu câteodată să îi faci să plece”.

Președintele Kazahstanului, care este sprijinit de Rusia, a calificat drept o tentativă de lovitură de stat revoltele soldate cu zeci de morți, sute de răniți și arestarea a aproximativ 10.000 de persoane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău