SUA cer în privat Ucrainei să fie deschisă la negocierile cu Rusia

  • 06 Noiembrie 2022 11:00
SUA cer în privat Ucrainei să fie deschisă la negocierile cu Rusia

Administrația americană a președintelui democrat Joe Biden cere în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă la negocierile cu Rusia și să renunțe la refuzul său de a dialoga cu această țară până când președintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere, a informat sâmbătă cotidianul american The Washington Post, citat de Reuters și EFE.

Potrivit ziarului american, care citează surse la curent cu discuțiile interne, această solicitare a Washingtonului nu are ca scop să oblige Kievul să se așeze la masa negocierilor. Mai degrabă decât o formă de presiune asupra Ucrainei, această strategie caută să se asigure că executivul ucrainean își păstrează sprijinul de care are nevoie din partea altor națiuni, care au de suferit din cauza războiului din Ucraina, prin inflație și prețuri la energie în continuă creștere, potrivit The Washington Post.

Oficiali americani și ucraineni au recunoscut că interdicția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a negocia cu Putin a generat preocupare în unele părți din Europa, Africa și America Latină, unde efectele războiului asupra costurilor la alimente și combustibil se resimt cel mai acut, scrie ziarul citat.

"Oboseala privind Ucraina este un aspect real pentru unii dintre partenerii noștri", a declarat un oficial american sub protecția anonimatului.

La 4 octombrie, Zelenski a semnat un decret prin care declara oficial drept "imposibilă" perspectiva oricărui tip de negocieri între Ucraina și Putin, dar lăsa ușa deschisă discuțiilor cu Federația Rusă.

Consiliul Național al Securității al Casei Albe nu a avut imediat un comentariu cu privire la acuratețea relatării, notează Reuters.

"Am mai spus-o și o spunem și acum: Faptele vorbesc mai tare decât vorbele. Dacă Rusia este pregătită de negocieri, ar trebui să-și oprească bombele și rachetele și să-și retragă forțele din Ucraina. Kremlinul continuă să escaladeze acest război. Kremlinul a demonstrat că nu este dispus să se angajeze serios în negocieri chiar înainte de lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina", a răspuns pentru Reuters un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Oficialul american a adus în discuție și remarcile făcute vineri de Zelenski, care a spus: "Suntem pregătiți pentru pace, pentru o pace dreaptă și justă, o formulă despre care am vorbit de multe ori", transmite Agerpres.

În discursul său nocturn adresat vineri poporului ucrainean, Zelenski a adăugat: "Lumea știe care este poziția noastră. Aceasta este respectarea Cartei ONU, respectarea integrității noastre teritoriale, respectarea poporului nostru".

Întrebată de EFE, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe a refuzat să comenteze informația publicată de The Washington Post.

Totuși, vineri, consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, aflat în vizită la Kiev, a declarat că toate țările puternic industrializate din G7 (SUA, Germania, Canada, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit) "vor pace", după cum se desprinde de altfel și din ultima lor declarație comună.

"Din perspectiva noastră, conversația pe care trebuie să o avem în interiorul comunității internaționale și în privința sprijinului pentru Ucraina este care sunt termenii pentru o pace durabilă și justă", a declarat Sullivan pentru presă, potrivit unei transcrieri trimise sâmbătă EFE.

Sullivan a reiterat totodată că SUA nu vor accepta ca Rusia să rămână cu teritoriile pe care le-a smuls de la Ucraina prin forță sau prin intermediul unor așa-zise referendumuri care au fost puse sub semnul întrebării de comunitatea internațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău