SUA cer Chinei să elibereze zece apărători ai drepturilor omului

  • 02 Septembrie 2015 08:57
SUA cer Chinei să elibereze zece apărători ai drepturilor omului

Statele Unite au cerut marți, 1 septembrie, autorităților chineze să elibereze zece apărători ai drepturilor omului și ai libertăților religioase reținuți în ultimele zile în timpul vizitei în China a unui înalt diplomat american, transmite AFP.

Ambasadorul american pentru libertăți religioase, David Saperstein, s-a aflat în China între 20 și 28 august și le-a mărturisit marți unor jurnaliști la Washington că activiși ai drepturilor omului - printre care avocatul Zhang Kai, pastori și alți militanți creștini - au vrut să-l întâlnească, dar au fost arestați și închiși săptămâna trecută.

'Ei au fost reținuți în timp ce se pregăteau să mă întâlnească (...) Există o represiune generală împotriva avocaților pentru drepturile omului. Zhang Kai este unul dintre cei mai respectați (...) Este un apărător extrem de activ al drepturilor clericilor' creștini, a declarat Saperstein.

Ambasadorul american a denunțat 'corelarea' faptului că 's-a constituit un grup pentru a se întâlni cu mine' cu faptul că, 'în noaptea care preceda întrevederea, ei au fost cu toții reținuți'. El a vorbit de asemenea despre 'incidente care au vizat oameni cu care noi ne-am întâlnit și care au fost de asemenea închiși'.

'Suntem extrem de îngrijorați și cerem guvernului (chinez) să-i elibereze imediat pe toți acești activiști pentru drepturile omului și lideri religioși', a mai spus responsabilul administrației americane.

Unele ONG-uri au denunțat încă din iulie represiunea 'fără precedent' din China, prin arestarea a zeci de avocați pentru drepturile omului, printre care și Zhang Kai.

De la venirea la putere a președintelui Xi Jinping, controlul asupra societății civile și a cultelor religioase s-a înăsprit semnificativ, notează AFP. În provincia estică Zhejiang, este în desfășurare de un an și jumătate o vastă campanie de demolare a crucilor de pe biserici protestante și catolice. Mai multe lăcașuri de cult au fost complet distruse

SUA și-au înmulțit în ultimele săptămâni avertismentele către China privind dosarul sensibil al drepturilor omului și libertăților religioase care ar urma să se afle în centrul întrevederilor dintre președinții Xi Jinping și Barack Obama din cadrul unei vizite de stat a liderului chinez la Casa Albă la sfârșitul lui septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău