SUA | Cel mai mare producător de deșeuri din plastic la nivel mondial

  • 02 Decembrie 2021 19:45
SUA | Cel mai mare producător de deșeuri din plastic la nivel mondial

Statele Unite sunt de departe țara care contribuie cel mai mult la poluarea cu plastic din lume, potrivit unui raport publicat miercuri și care solicită dezvoltarea unei strategii naționale pentru abordarea acestei probleme, transmite joi AFP.

În total, SUA au generat aproximativ 42 de milioane de tone de deșeuri din plastic în 2016 - mai mult decât dublul comparativ cu China și decât țările Uniunii Europene la un loc, potrivit unei analize a Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină. Cu toate acestea, SUA reprezintă mai puțin de 5% din populația lumii.

În medie, fiecare american generează 130 de kilograme de deșeuri de plastic pe an, urmat de britanici, cu 98 de kilograme de persoană anual. În Franța, media este de 43 de kilograme/an, notează Agerpres.

"Succesul miraculoasei invenții a plasticului în secolul al XX-lea a produs și un potop de deșeuri din plastic la nivel global, oriunde privim", scrie Margaret Spring, președinta grupului de experți care a redactat raportul comandat de Congresul SUA. Ea a calificat problema ca fiind o "criză de mediu și socială".

Cel puțin 8,8 milioane de tone de deșeuri din plastic ajung în ocean în fiecare an în întreaga lume - echivalentul unui camion de gunoi aruncat în mare la fiecare minut, potrivit raportului.

Toate materialele plastice, inclusiv cele aruncate pe uscat, riscă să ajungă în ocean, prin intermediul râurilor, de exemplu, se arată în raport.

În ritmul actual, cantitatea de plastic care ajunge în ocean ar putea atinge 53 de milioane de tone pe an până în 2030, adică jumătate din greutatea totală a peștilor pescuiți anual din ocean.

Cercetările științifice au arătat că sute de specii ar putea fi prinse în deșeurile din plastic sau ar purta ingera microplastice.

Dacă producția de plastic a explodat, mai ales începând cu anii 1980, dezvoltarea reciclării nu a ținut pasul cu această dezvoltare.

Raportul recomandă crearea unei strategii naționale în SUA până la sfârșitul anului 2022 și prezintă mai multe axe pentru abordarea problemei, de exemplu prin stabilirea unei limite a producției de plastic nereciclabil, printr-o mai bună colectare a plasticului din mediu sau prin stimularea dezvoltării de înlocuitori.

Totodată, recomandă o mai bună colectare a datelor privind generarea de plastic, de exemplu prin identificarea celor mai mari surse de deșeuri.

"Este cel mai cuprinzător și copleșitor raport despre poluarea cu plastic publicat vreodată", a apreciat Judith Enk, președinta asociației Beyond Plastics.

"Nu mai putem ignora rolul SUA în criza poluării cu plastic, una dintre cele mai mari amenințări pentru mediu cu care se confruntă oceanele și planeta noastră astăzi", a declarat Christy Leavitt, directoarea de campaniei pentru materiale plastice din cadrul ONG-ului Oceana.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău