SUA califică drept greșeală decizia Budapestei de a bloca reuniunile Comisiei Ucraina-NATO

  • 29 Mai 2019 10:19
SUA califică drept greșeală decizia Budapestei de a bloca reuniunile Comisiei Ucraina-NATO

Reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a declarat că Ungaria face o greșeală folosind calitatea sa de membru NATO pentru a exercita presiuni asupra Kievului în privința "problemei lingvistice" din Ucraina - transmite postul Hromadske, scrie Rador.

"Cred că Ungaria face o greșeală folosindu-se de NATO ca instrument de presiune asupra acestei probleme (lingvistice). Ucraina se confruntă cu provocări externe importante: invazia și ocupația rusă, ceea ce ar trebui să îngrijoreze fiecare membru NATO, inclusiv Ungaria" - a atras atenția diplomatul american.

Kurt Volker a subliniat că deși susține negocierile și soluționarea problemelor etnicilor maghiari din Transcarpatia, blocarea de către partea ungară a reuniunilor Comisiei NATO-Ucraina este o greșeală. Cu toate acestea, diplomatul și-a exprimat speranța că situația respectivă va fi rezolvată o dată cu alegerea unui nou președinte în Ucraina.

"În acest moment, nu există progrese în privința blocării de către Ungaria a reuniunilor Ucraina-NATO. Sper, însă, că prin alegerea președintelui Volodimir Zelenski, a cărui limbă maternă este rusa, dar vorbește și ucraineană, va exista un acord între Ucraina și Ungaria cu privire la modul în care pot fi rezolvate problemele minorităților naționale" - a concluzionat Kurt Volker, reprezentant special al Departamentului de Stat pentru Ucraina. Conflictul dintre Budapesta și Kiev a izbucnit în 2017, după ce Parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a învățământului, potrivit căreia ucraineana este principala limbă în procesul educațional. În acest sens, Ungaria a inițiat oficial în cadrul NATO o revizuire a tuturor programelor de sprijin pentru Ucraina.

De asemenea, Budapesta a început să blocheze reuniunile Comisiei Ucraina-NATO. În luna aprilie a acestui an, Ungaria protestat față de o altă lege ucraineană, menită să consolideze limba ucraineană ca limbă de stat. În opinia Budapestei, această lege este "inacceptabilă".

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău