SUA avertizează Turcia în privința achiziționării sistemului de apărare aeriană din Rusia

  • 04 Aprilie 2019 09:36
SUA avertizează Turcia în privința achiziționării sistemului de apărare aeriană din Rusia Politico

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a avertizat miercuri Turcia în legătură cu intențiile sale de a achiziționa din Rusia un sistem de apărare aeriană performant, afirmând că Washingtonul ''nu va sta pasiv'' în timp ce Ankara cumpără armament de la un adversar, transmite dpa, potrivit Agerpres.

„Turcia trebuie să aleagă: rămâne un partener esențial în cea mai de succes alianță militară din istorie sau vrea să riște securitatea acestui parteneriat prin luarea unor decizii nechibzuite care subminează alianța?'', a spus Pence la Washington.

Anterior, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu anunțase că Ankara nu va renunța la planul său de a cumpăra sistemul de apărare aeriană S-400 produs de Rusia.

Acordul cu Moscova este ''încheiat'', a menționat oficialul turc.

În această săptămână, mai mulți demnitari americani au subliniat că Turcia riscă sancțiuni dacă nu renunță la intenția de a achiziționa sistemul S-400, în afară de stoparea programului de asistență tehnică privind avioanele americane F-35 pentru armata turcă.

Pentagonul a decis să suspende furnizarea către Turcia a echipamentelor pentru avioanele F-35 și a anunțat că se va reorienta în cazul în care Ankara va fi înlăturată de pe lanțul de furnizori pentru producția acestui tip de aparat de zbor militar, ceea ce, în opinia lui Mike Pence, ar afecta negativ capacitatea de apărare a Turciei.

În ultimii doi ani relațiile dintre Turcia și Rusia s-au îmbunătățit considerabil, dovezi în această privință fiind parteneriatul legat de situația din Siria și lansarea unor proiecte bilaterale în domeniul energiei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău