SUA au reluat inspecțiile pentru a evita deturnarea de arme furnizate Ucrainei

  • 01 Noiembrie 2022 13:30
SUA au reluat inspecțiile pentru a evita deturnarea de arme furnizate Ucrainei

Statele Unite au reluat inspecțiile pe teren în Ucraina pentru a ajuta la ținerea evidenței armamentelor de miliarde de dolari ce sunt furnizate Kievului, a declarat luni un oficial american de rang înalt de la Pentagon, transmite Reuters.

Transferul unor mari cantități de arme spre cel mai mare conflict din Europa de după al Doilea Război Mondial vine cu riscul ca o parte a acestui armament să ajungă în mâini nepotrivite.

Oficiali americani au afirmat însă că livrarea de arme, în valoare de circa 18 miliarde de dolari de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, este un risc ce merită asumat.

Potrivit oficialului citat de Reuters sub rezerva anonimatului, guvernul ucrainean s-a angajat să țină evidența și să răspundă pentru aceste arme și nu există dovezi credibile de deturnare a lor.

Dar, a precizat oficialul, SUA au reluat recent inspecțiile la fața locului pentru a verifica stocurile de arme în Ucraina 'oricând și oriunde condițiile de securitate o permit'.

Inspecțiile la fața locului sunt o parte uzuală a acordurilor pe care țările le semnează cu Washingtonul atunci când le sunt furnizate anumite arme, transmite Agerpres.

'Vom continua să colaborăm cu colegii noștri din guvernul SUA și cu partenerii noștri internaționali pentru a asigura responsabilitatea asistenței de securitate acum și în viitor', le-a declarat oficialul american reporterilor.

Inspecțiile sunt întreprinse de atașatul militar și de biroul pentru cooperare militară din ambasada americană la Kiev, care s-a redeschis în mai.

Oficialul a refuzat să precizeze câte astfel de vizite au fost realizate până acum, dar a recunoscut că nu este întotdeauna ușor să se urmărească traseul armelor într-un zonă de conflict activ.

Statele Unite nu pot vizita anumite locuri, cum sunt cele din apropierea liniei frontului, și le oferă instruire forțelor ucrainene pentru ca acestea să poată furniza date mai bune, a adăugat el.

Sisteme mai mici și foarte portabile de rachete precum cele sol-aer Stinger pot ajuta la câștigarea de războaie, dar în trecut au fost de asemenea pierdute, vândute sau au ajuns în arsenalele unor grupuri extremiste.

Săptămâna trecută, Departamentul de Stat a prezentat o serie de măsuri pe care le va lua în anii următori pentru a contracara deturnarea de arme în estul Europei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău