SUA au desfășurat F-15 la Câmpia Turzii. Avioanele americane vor proteja spațiul aerian al României

  • 16 Decembrie 2021 15:55
SUA au desfășurat F-15 la Câmpia Turzii. Avioanele americane vor proteja spațiul aerian al României

Mai multe avioane F-15 din Forțele Aeriene ale SUA au aterizat, pe 15 decembrie, la Câmpia Turzii, pentru a opera, în perioada 18-22 decembrie, împreună cu militarii români și detașamentul italian Eurofighter de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, transmite defenseromania.ro. 

Potrivit sursei citate, forțele aeriene italiene, române și americane vor zbura împreună în această perioadă pentru a proteja spațiul aerian aliat. Această desfășurare planificată este axată pe asigurarea prezenței aeriene aliate în regiunea Mării Negre, îmbunătățirea relațiilor multinaționale și a interoperabilității dintre aliați, se precizează într-un comunicat al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE).

„F-15-urile americane suplimentare sunt un atuu binevenit și vor avea un impact pozitiv asupra descurajării aeriene aliate în regiune”, a declarat generalul de brigadă Joel Carey, locțiitorul pentru operații al șefului Statului Major al Comandamentului Aerian Aliat. „Abilitatea de a desfășura rapid mijloacele aeriene aliate în sprijinul NATO este vitală pentru pregătirea noastră și demonstrează agilitatea forței”.

Aeronavele italiene Eurofighter execută în prezent poliție aeriană îmbunătățită și vor opera din România în următoarele trei luni.

Începând cu anul 2014, NATO a implementat în estul Europei Măsuri de Asigurare – un set de elemente constând în desfășurarea de forțe și mijloace de luptă destinate asigurării aliaților din flancul estic. Un instrument din acest set de măsuri este conceptul de poliție aeriană îmbunătățită, care demonstrează solidaritatea, hotărârea colectivă și capacitatea NATO de a-și adapta și scala misiunile defensive și postura de descurajare ca răspuns la evoluțiile situației de securitate.

Italia și SUA au fost susținători puternici ai misiunii de poliție aeriană îmbunătățită a NATO. Desfășurarea în România a elementelor de forțe aeriene din cele două țări simbolizează interoperabilitatea puternică și legătura transatlantică a Alianței, se mai precizează în comunicatul de presă al USAFE.

Prezența avioanelor americane F-15 în România

Comentariul autorului: SUA au început, din această toamnă, să disloce în România și Bulgaria, puternicele avioane de luptă F-15. Acestea participă la operația Castle Forge organizată de USAFE și care se desfășoară începând cu luna octombrie pe flancul sud-estic al NATO. Aeronavele F-15 sunt staționate permanent la Baza Aeriană Larissa din Grecia, de acolo fiind desfășurate punctual pe diferite aerodromuri din sud-estul Europei pregătite să sprijine misiuni de luptă.

Pe teritoriul Europei, USAFE mai are dislocate F-15 doar la Baza Aeriană Lakenheath din Marea Britanie, unde este staționată Aripa 48 Luptă, formată din patru escadrile de luptă, din care una reactivată recent și înzestrată cu avioane de generația a cincea F-35.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău