SUA au deblocat 200 de milioane de dolari în scopul apărării Ucrainei

  • 19 Ianuarie 2022 16:05
SUA au deblocat 200 de milioane de dolari în scopul apărării Ucrainei

Potrivit agențiilor de presă occidentale, administrația SUA a anunțat miercuri deblocarea unei sume suplimentare de 200 de milioane de dolari drept ajutor acordat Ucrainei pentru apărare, transmit defenseromania.ro.

După cum precizează agenția de presă Reuters, Statele Unite au anunțat în decembrie 2021 intenția de a acorda un ajutor suplimentar pentru Ucraina, în scop defensiv, notează sursa citată

În dimineața acestei zile, secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns la Kiev, iar vizita sa oficială face parte din eforturile internaționale pentru detensionarea situației de securitate de la frontiera dintre Ucraina și Rusia.

Un oficial al Departamentului de Stat american, care îl însoțește pe secretarul de stat Antony Blinken în vizită la Kiev, a precizat că Statele Unite susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și vor continua să acorde Ucrainei sprijinul de care are nevoie.

Ajuns la Kiev, Antony Blinken a declarat în fața presei că desfășurarea de trupe ruse în apropiere de granițele Ucrainei îi permite președintelui rus Vladimir Putin să dea un ordin de atac care să fie pus în aplicare destul de rapid.

"Știm că există planuri de întărire a forței (ruse - n. red.) respective, cu un preaviz foarte scurt, pentru a acționa mai agresiv împotriva Ucrainei", a precizat Blinken în fața unor diplomați, la ambasada americană de la Kiev.

În ultima perioadă tensiunile privind conflictul din Ucraina s-au multiplicat. Negocierile de săptămâna trecută între SUA și Rusia, atât în cadrul Consiliului NATO-Rusia, cât și în cadrul OSCE, nu s-au soldat cu rezultate concrete.

Mișcările de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina au determinat Occidentul să se teamă că Rusia planifică o invazie.

Moscova neagă că are un asemenea plan, dar la rândul său solicită garanții că NATO nu se va extinde către est și nu va include foste republici sovietice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău