SUA ar putea boicota Jocurile Olimpice de la Beijing de anul viitor

  • 26 Februarie 2021 11:00
SUA ar putea boicota Jocurile Olimpice de la Beijing de anul viitor

Administrația Biden nu a luat încă o decizie privind boicotarea Olimpiadei de Iarnă de la Beijing din 2022, a anunțat joi Casa Albă în contextul în care există tot mai multe presiuni ca Statele Unite să se retragă de la jocuri, relatează CNBC, potrivit hotnews.ro.

„Nu s-a luat o decizie finală asupra acestui lucru și vom cere bineînțeles ghidare din partea Comitetului Olimpic al SUA”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, când a fost întrebată cu privire la poziția președintelui Joe Biden asupra subiectului, notează sursa citată

Răspunsul marchează o ușoară schimbare de poziție față de începutul acestei luni când Psaki a declarat că SUA nu își va schimba planurile de a participa la eveniment.

„În prezent nu discutăm despre schimbarea poziției sau a planurilor noastre în legătură cu Olimpiada de la Beijing”, a declarat aceasta în 3 februarie.

Jon Mason, purtătorul de cuvânt al Comitetului Olimpic și Paralimpic al SUA a declarat pentru CNBC că organizația se opune boicoturilor „deoarece s-a arătat că acestea au un impact negativ asupra atleților fără a remedia problemele globale”.

„Credem că cea mai bună cale de acțiune este ca guvernele lumii și China să se angajeze direct cu privire la subiectele geopolitice și legate de drepturile omului”, a adăugat acesta.

Jocurile sunt programate să înceapă la 4 februarie 2022 și un număr tot mai mare de legiuitori republicani îi cer lui Biden să boicoteze olimpiada sau ca aceasta să fie mutată de către Comitetul Olimpic Internațional.

Aceștia își motivează poziția prin abuzurile comise de China împotriva minorității uigure din regiunea Xinjiang și ascunderea de către Beijing a izbucnirii pandemiei de COVID-19 în iarna lui 2019.

Cel puțin 506.500 de persoane și-au pierdut viața în Statele Unite din cauza COVID-19, numărul urcând la peste 2,5 milioane la nivel global, potrivit datelor furnizate de Universitatea John Hopkins.

„Să vedem un steam american și atleți americani în Beijing celebrând cel mai rău regim autoritar din momentul de față - Nu îmi pot imagina acest lucru”, a declarat pentru Fox News congresmenul republican Mike Waltz după ce a introdus o rezoluție pentru retragerea jocurilor din China.

Fosta ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley, a notat într-un editorial de opinie publicat joi că astăzi China „este în mod evident mai periculoasă decât a fost Germania nazistă în 1936.

SUA a participat la Jocurile Olimpice de la Berlin din acel an însă Haley afirmă scrie că America ar fi boicotat acea olimpiadă dacă „ar fi știut ce avea să devină Germania”.

„Președintele Biden trebuie să ia decizia de a boicota. Nu ar trebui să fie una grea”, a conchis Haley.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău