SUA ar fi efectuat un ''mini exercițiu'' în care au simulat represalii la un atac nuclear imaginar cu putere redusă al Rusiei (presă)

  • 22 Februarie 14:47
SUA ar fi efectuat un ''mini exercițiu'' în care au simulat represalii la un atac nuclear imaginar cu putere redusă al Rusiei (presă)

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a participat săptămâna aceasta la un "mini exercițiu" în cadrul căruia SUA au simulat un atac nuclear împotriva Rusiei, ca represalii la un imaginar atac nuclear rusesc cu putere redusă și la un nivel limitat în Europa, a anunțat vineri un înalt responsabil de la Pentagon, citat de publicația National Defense în pagina sa electronică,preluat de Agerpres.

În cursul acestui exercițiu care a avut loc săptămâna aceasta la Comandamentul Strategic din Nebraska, Esper a participat la o confruntare simulată între Rusia și NATO în Europa, a declarat - sub rezerva anonimatului- un înalt oficial din domeniul apărării în timpul unui briefing la Pentagon.

"Am fost atacați cu o ogivă nucleară cu putere redusă, iar pe parcursul exercițiului am simulat răspunsul cu o armă nucleară", a spus oficialul, adăugând că a fost un răspuns "limitat', fără să precizeze de pe ce tip de platformă a fost lansat atacul simulat.

Atacul imaginar rusesc a vizat o țintă NATO în Europa. Responsabilul menționat nu a spus ce tip de țintă au vizat militarii americani în cursul atacului simulat ca represalii.

În cursul vizitei sale la Stratcom, Esper a fost informat în legătură cu amenințările nucleare ruse, chineze și nord-coreene și a discutat despre înlocuirea sistemelor învechite cu capabilități de generație viitoare.

Se așteaptă ca planurile de modernizare a arsenalului strategic din SUA să se ridice la sume mari. Biroul pentru buget al Congresului a estimat că ar fi nevoie de circa 1.000 de miliarde de dolari.

Moscova condamnă elaborarea de scenarii de către SUA care prevăd aplicarea unei lovituri nucleare limitate pe teritoriul Federației Ruse, a reacționat sâmbătă ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov într-o declarație pentru agenția de presă TASS.

Declarația ministrului rus s-a dorit a fi o reacție după ce presa americană a informat că Pentagonul a comunicat despre efectuarea unui "mini exercițiu" în care forțele SUA au simulat acțiuni de represalii cu armă nucleară la un atac nuclear imaginar cu putere redusă din partea Rusiei în Europa.

"Condamnăm acest tip de acțiuni, deoarece demonstrează mai întâi de toate disponibilitatea Washingtonului de a urma calea confruntării și de a merge spre o reducere suplimentară a pragului de utilizare a armelor nucleare", a declarat Riabkov.

"În loc să se concentreze pe eforturile de consolidare a sistemului de control al armelor, inclusiv rachete nucleare, SUA se lansează într-un joc extrem de periculos", a subliniat înaltul responsabil diplomatic rus.

Reprezentantul MAE rus a menționat că Rusia admite recurgerea la arma nucleară în doar două cazuri excepționale: în cazul unui atac asupra sa cu orice fel de tip de arme de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu arme convenționale, dar de o asemenea amploare, încât însăși existența statului rus este pusă în pericol.

Riabkov a subliniat că nu există niciun fel de alte scenarii care îi sunt atribuite de americani Rusiei în ceea ce privește posibila utilizare a armelor nucleare.

Diplomatul rus a calificat drept "simplă flecăreală" afirmațiile că Rusia ar putea acționa conform doctrinei "escaladare pentru dezescaladare".

Riabkov a îndemnat partea americană să "pună punctul pe i în planificarea lor militară, reconfirmând, pentru început, binecunoscuta formulă existentă încă din perioada sovietică că nu poate exista câștigători într-un război nuclear, care nu trebuie niciodată dezlănțuit'.

Preluând informații apărute în mass-media occidentale, care citau responsabili sub rezerva anonimatului de la Pentagon, canalele media ruse au transmis sâmbătă dimineață că, în cadrul unor exerciții, SUA "au simulat un atac nuclear asupra Rusiei". Scenariul acestui exercițiu presupunea că Rusia poate "folosi arme nucleare cu putere redusă la un nivel limitat împotriva unui obiectiv de pe teritoriul NATO", notează publicația Vzgliad.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
15
Sat
15
Sun
11

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău