SUA anunță noi sancțiuni împotriva Iranului

  • 19 Noiembrie 2020 08:52
SUA anunță noi sancțiuni împotriva Iranului

Administrația Donald Trump a impus, miercuri, noi sancțiuni împotriva Iranului, argumentând că măsurile sunt necesare pentru menținerea securității internaționale și nu ar trebui anulate de viitoarea Administrație de la Washington, relatează Associated Press, citată de Mediafax, preluat de Digi24.ro

Departamentul de Stat și cel al Trezoreriei au impus sancțiuni asupra Fundației iraniene Mostazafan și celor 160 de filiale ale acesteia. Organizația este acuzată că îi oferă susținere materială ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, pentru activități cu impact negativ, inclusiv pentru reprimarea disidenților.

Deși se prezintă ostentativ ca organizație caritabilă care ar avea obiectivul oferirii de asistență săracilor și celor oprimați, activele acestei organizații sunt expropriate de la poporul iranian și sunt folosite de liderul suprem, Ali Khamenei, pentru îmbogățirea instituției sale, pentru răsplătirea aliaților politici și persecutarea inamicilor regimului, anunță Departamentul Trezoreriei de la Washington.

De asemenea, sancțiunile îl vizează pe ministrul iranian al Informațiilor, Mahmoud Alavi, acuzat că a jucat un rol central în abuzurile în domeniul drepturilor omului comise de regimul iranian.

Secretarul de Stat american în funcție, Mike Pompeo, a emis un comunicat în care evidențiază importanța sancțiunilor impuse Iranului, argumentând că măsurile aplicate de Administrația Donald Trump contribuie la menținerea securității pe plan internațional și nu ar trebui anulate de viitoarea Administrație de la Washington.

Sancțiunile fac parte din presiunile pentru crearea unui nou Orient Mijlociu, pentru a aduce împreună națiuni care suferă ca urmare a violențelor Iranului și vor o regiune cu mai multă pace și mai stabilă decât până acum. Reducerea presiunilor este o opțiune periculoasă, care ar slăbi noile parteneriate pentru pace în regiune și ar fortifica doar Republica Islamică Iran, a argumentat Mike Pompeo.

În următoarele săptămâni și luni, vom impune noi sancțiuni împotriva Iranului, inclusiv recurgând la autoritățile noastre în domeniul nuclear, în combaterea terorismului și în materie de drepturile omului; aceste acțiuni reflectă gama largă a comportamentului negativ al regimului iranian. Aceste sancțiuni reprezintă un instrument esențial în materie de securitate națională, pentru menținerea siguranței regionale și protejarea vieților cetățenilor americani, a subliniat Mike Pompeo.

Administrația de la Teheran a amenințat, marți, că va riposta la un eventual atac al Statelor Unite, pe fondul informațiilor că președintele în funcție, Donald Trump, ar vrea să lanseze o operațiune pentru distrugerea instalațiilor nucleare iraniene.

Orice acțiune împotriva națiunii iraniene ar atrage cu siguranță o reacție devastatoare, a declarat Ali Rabiei, purtătorul de cuvânt al Administrației de la Teheran.

Potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times, președintele în funcție al Statelor Unite, Donald Trump, a evocat ideea unui atac asupra instalațiilor nucleare iraniene, în contextul unor nereguli semnalate de Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Consilierii lui Donald Trump l-au oprit să lanseze o acțiune militară, argumentând că un astfel de atac ar risca să genereze un conflict de amploare în ultimele săptămâni ale mandatului actualului președinte al SUA.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, săptămâna trecută, clarificări din partea Iranului privind activități suspecte într-un complex nuclear. Potrivit unui raport de evaluare, Agenția Internațională pentru Energie Atomică consideră neverosimile din punct de vedere tehnic informațiile furnizate de Teheran despre activitățile într-un complex nuclear. Administrația de la Teheran continuă să acumuleze stocuri de uraniu purificat, cantitatea depășind de 12 ori limita autorizată prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Iranul a intensificat activitățile de stocare a uraniului ca reacție la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

Președintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat că victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidențial oferă Statelor Unite posibilitatea de remediere a erorilor din trecut.

Obiectivul nostru este să reducem presiunile sancțiunilor care afectează poporul nostru. De fiecare dată când avem ocazia, acționăm în mod responsabil", a argumentat Hassan Rohani. În cazul anulării sancțiunilor americane, Iranul intenționează să revină la respectarea totală a angajamentelor internaționale.

Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Ron Dermer, a îndemnat luni viitoarea Administrație Joseph Biden să nu revină în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. În cadrul unei întâlniri cu ambasadorii Emiratelor Arabe Unite și Bahrainului, Ron Dermer a îndemnat viitoarea Administrație de la Washington să analizeze atent realitatea din Orientul Mijlociu și să caute modalități de îmbunătățire a relațiilor dintre Israel și țările arabe, nu să revină la Acordul nuclear cu Iranul. Consultați-vă cu aliații din regiune. Discutați cu noi pentru a obține o poziție comună asupra abordării față de Iran. Nu doar asupra problemei nucleare, ci și asupra agresiunilor iraniene din regiune. Statele Unite vor avea o poziție mai bună în raport cu Iranul, a declarat ambasadorul Israelului, Ron Dermer.

Președintele Donald Trump a anunțat în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian și reimpunerea de sancțiuni. Franța, Marea Britanie, China, Rusia și Germania mențin Acordul atomic cu Iranul. Joseph Biden, președintele-ales al SUA, consideră că retragerea din Acordul nuclear cu Iranul a fost o greșeală, semnalând că vrea revenirea în acest tratat.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău