SUA: Antichități furate, în valoare de 70 de milioane de dolari, predate autorităților de un colecționar de artă

  • 07 Decembrie 2021 10:19
SUA: Antichități furate, în valoare de 70 de milioane de dolari, predate autorităților de un colecționar de artă

Un celebru colecționar de artă american, miliardarul și filantropul Michael Steinhardt, a predat autorităților 180 de antichități furate din întreaga lume în ultimele decenii - unele din Grecia antică - în valoare de 70 de milioane de dolari, a informat justiția new-yorkeză, potrivit AFP, citat de AGERPRES.

Anunțul făcut de procurorul din New York, Cyrus Vance, rezultat al unor ani de anchetă, îi permite lui Steinhardt, în vârstă de 80 de ani, să scape deocamdată de o inculpare și de un proces, dar i se interzice pe viață să achiziționeze antichități de pe piața legală de artă.

Într-un comunicat, procurorul a denunțat "apetitul vorace, timp de decenii, al lui Michael Steinhardt pentru obiecte furate, fără a-l preocupa legalitatea acțiunilor sale (...) sau prejudiciile culturale pe care le-a adus în întreaga lume".

El l-a acuzat pe colecționarul și finanțistul new-yorkez, a cărui avere este estimată de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, de a nu fi respectat nicio "graniță geografică sau morală" și de a se fi bazat "pe traficanți de antichități, pe șefi ai crime organizate, pe spălare de bani și pe jefuitorii de morminte pentru să-și mări colecțiile".

În ultimii ani, biroul și apartamentul colecționarului de pe 5th Avenue din Manhattan au fost în mai multe rânduri percheziționate de către serviciile procurorului Vance, care a făcut din restituirea operelor de artă furate una dintre prioritățile sale.

Această figură emblematică a finanțelor și filantropiei din New York - cu o avere strânsă printr-un fond speculativ - este un reputat amator de antichități grecești - o galerie de la Metropolitan Museum of Art purtându-i numele.

Potrivit lui Vance, cele 180 de antichități - printre care un rhyton grecesc cu cap de cerb datând din anul 400 î.Hr și evaluat la 3,5 milioane de dolari și un larnax din Grecia antică, datând din 1.400 - 1.200 î.Hr. și estimat la un milion de dolari - "vor fi returnate cât mai curând posibil proprietarilor de drept din 11 țări".

Ansamblul bunurilor furate este evaluat la 70 de milioane de dolari, însă procurorul a părut să excludă perspectiva apropiată a unui proces.

Deși a subliniat "indiferența" lui Michael Steinhardt față de "drepturile popoarelor asupra propriilor comori sacre", Cyrus Vance a considerat că este de preferat o returnare rapidă a exponatelor în loc să "le păstreze drept dovezi timp de mai mulți ani", permițându-i astfel colecționarului să evite procesul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău