SUA: Alți trei polițiști implicați în moartea lui George Floyd, puși sub acuzare

  • 04 Iunie 2020 11:56
SUA: Alți trei polițiști implicați în moartea lui George Floyd, puși sub acuzare

Procurorul general din Minnesota a schimbat acuzația împotriva fostului polițist care l-a imobilizat cu genunchiul pe gât pe George Floyd, ridicând-o la omor de gradul doi, și a inculpat alți trei polițiști pentru complicitate la moartea bărbatului de culoare în vârstă de 46 de ani, relatează DPA, preluat de Agerpres.

Uciderea lui Floyd a declanșat zile de tulburări în SUA, protestatarii cerând să se pună capăt brutalității poliției împotriva afro-americanilor, manifestații dezvăluind o furie mocnită în legătură cu rasismul și metodele dure de aplicare a legii.

Acuzațiile vin în întâmpinarea uneia din principalele revendicări ale membrilor familiei lui Floyd, care au spus că, pentru ei, justiția înseamnă ca toți polițiștii implicați în decesul acestuia să fie trași la răspundere.

"Pentru familia lui Floyd, pentru comunitatea noastră dragă și pentru toți cei care ne privesc, spun că George Floyd a contat, a fost iubit, familia sa a fost importantă, viața sa a fost valoroasă și vom căuta să se facă dreptate pentru el și pentru dumneavoastră", a spus procurorul general de Minnesota, Keith Ellison, într-o conferință de presă.

Ellison a evidențiat cât de dificil poate fi să condamni polițiști cu o conduită necorespunzătoare în SUA și a recunoscut că drumul care urmează s-ar putea dovedi "dificil". El a cerut comunității să aibă răbdare, în contextul în care echipa sa a lucrat pentru a construi un dosar solid.

"Facem dreptate prin orice mijloc legal și etic pe care îl avem la dispoziție", a mai declarat el.

Derek Chauvin, care riscă până la 40 de ani de închisoare sub acuzația de omor de gradul doi, a fost filmat în timp ce a apăsat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de aproape nouă minute. Alți doi polițiști par să fi fost cu genunchiul pe spatele bărbatului, în timp ce un al patrulea stătea în apropiere, ținându-i la distanță pe trecători.

Nu exista niciun semn că Floyd s-ar fi opus reținerii și a fost auzind strigând după ajutor, spunând că nu poate să respire. O autopsie independentă a concluzionat că a murit de asfixiere.

Nu este clar cum acuzațiile împotriva polițiștilor, care vin în mare măsură în întâmpinarea solicitărilor familiei lui Floyd, vor afecta mișcarea de protest de la nivel național.

Toți cei patru polițiști au fost demiși în urma decesului lui Floyd, la 25 mai în Minneapolis, Minnesota. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău