SUA | Acuzat de hărțuire sexuală, guvernatorului de New York îi pare rău pentru afirmații "interpretate greșit"

  • 01 Martie 2021 08:50
SUA | Acuzat de hărțuire sexuală, guvernatorului de New York îi pare rău pentru afirmații

Puternicul guvernator al statului New York, Andrew Cuomo, a declarat duminică că îi pare foarte rău că afirmațiile și comportamentul său au fost interpretate "ca un flirt nesolicitat", după ce i-a fost adusă o a doua acuzație de hărțuire sexuală, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Cred că la muncă mă joc și fac glume care mi se par amuzante. Uneori îi tachinez pe oameni într-un mod care mi se pare prietenos, atât în public, cât și în privat", a declarat Cuomo într-un comunicat.

"Înțeleg acum că interacțiunile mele ar fi putut fi insensibile sau prea personale și că unele comentarii, având în vedere poziția mea, ar fi putut avea efecte neintenționate asupra unora. Îmi dau seama că unele dintre lucrurile pe care le-am spus au fost interpretate greșit ca un flirt nesolicitat. Dacă unii au avut această impresie, îmi pare sincer rău", a adăugat el.

"Pentru a fi clar, nu am atins pe nimeni în mod necorespunzător, nici nu am făcut avansuri cuiva și niciodată nu am vrut să fac pe cineva să se simtă incomod", a spus Cuomo.

Acestea sunt primele scuze oferite de guvernatorul democrat, în funcție de 10 ani și unul dintre cei mai puternici guvernatori din SUA, după acuzațiile de hărțuire prezentate pe un blog miercuri de una din fostele sale consiliere.

Consiliera Lindsey Boylan, în vârstă de 36 de ani, a declarat că guvernatorul a sărutat-o nesolicitat pe gură, i-a sugerat să joace împreună poker pe dezbrăcate și "a făcut numeroase eforturi pentru a o atinge pe spate, brațe, picioare", în perioada în care a lucrat în administrația sa, între 2015 și 2018.

O altă fostă colaboratoare, Charlotte Bennett, în vârstă de 25 de ani, a declarat sâmbătă pentru New York Times că în primăvara anului 2020 guvernatorul i-a făcut avansuri, ceea ce a făcut-o să nu se simtă confortabil. Guvernatorul era atunci, ca urmare a intervențiilor sale publice zilnice urmărite de întreaga țară, o vedetă în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Scuzele sale publice vin în momentul în care unii parlamentari din New York, inclusiv din cadrul majorității democrate, i-au cerut demisia. Mandatul său, al treilea, urmează să se încheie la sfârșitul anului 2022.

Un număr tot mai mare de personalități au cerut în acest week-end o anchetă independentă asupra acuzațiilor, condusă de procuroarea democrată Letitia James.

Guvernatorul a declarat sâmbătă seara că a cerut unui fost judecător federal să realizeze o "examinare completă" a acestor acuzații, pe care, în același timp, le-a respins.

Dar propunerea sa a fost criticată. Mai multe personalități, aleși locali, dar și tânăra vedetă democrată din Congres, new-yorkeza Alexandria Ocasio-Cortez, sau senatoarea de Hawaii Mazie Hirono, au considerat că ancheta nu ar trebui să fie condusă de un fost judecător care a lucrat mult timp cu un apropiat de-al lui Andrew Cuomo, considerat insuficient de independent, ci de către procuroarea democrată Letitia James.

Aceasta, despre care mulți cred că va candida la funcția de guvernator cu următoarea ocazie, a intervenit și i-a cerut lui Cuomo să-i predea cazul "imediat".

Chiar și purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a pledat pentru "o examinare independentă a acuzațiilor".

Duminică seară, consilierul juridic al guvernatorului a informat că acesta i-a cerut în cele din urmă Letitiei James să se numească "un avocat privat" care să conducă ancheta, cu care guvernatorul va coopera "pe deplin" și "voluntar". AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel)

"Vom recruta o firmă de avocatură" și "vom supraveghea o anchetă riguroasă și independentă", a răspuns procuroarea democrată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău