SUA acuză Rusia și China că își abandonează responsabilitățile la ONU în cazul Coreei de Nord

  • 05 Noiembrie 2022 16:05
SUA acuză Rusia și China că își abandonează responsabilitățile la ONU în cazul Coreei de Nord

SUA au acuzat Rusia și China vineri că protejează Coreea de Nord de orice acțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU și au afirmat că cele două țări "s-au dat peste cap" să justifice tirurile cu rachete balistice ale Phenianului, relatează Reuters.

SUA, Marea Britanie, Franța, Albania, Irlanda și Norvegia au cerut o reuniune a Consiliului de Securitate vineri, după ce Coreea de Nord a efectuat mai multe tiruri cu rachete, inclusiv un posibil tir eșuat cu o rachetă balistică intercontinentală.

"Nu poți să-ți abandonezi responsabilitățile în Consiliul de Securitate pentru că Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) ți-ar putea vinde arme pentru a alimenta războiul tău de agresiune în Ucraina sau pentru că ai impresia că reprezintă o bună zonă-tampon regională pentru SUA", a spus ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield în cadrul Consiliului, referindu-se la Rusia și China.

Este puțin probabil ca Rusia și China să fie de acord cu vreo acțiune a Consiliului de Securitate din cauza tirurilor cu rachetă ale Coreei de Nord, au declarat diplomați citați de Reuters.

Reprezentanții Chinei și Rusiei au acuzat SUA că inflamează tensiunile cu exercițiile militare de amploare organizate împreună cu Coreea de Sud.

Ambasadorul chinez Zhang Jun a spus că în loc de a alimenta tensiunile, SUA ar trebui să creeze condițiile pentru reluarea unui dialog semnificativ cu Coreea de Nord.

"Consiliul ar trebui mai degrabă să joace un rol constructiv, decât să accentueze mereu presiunea. În circumstanțele actuale, Consiliul ar trebui în special să facă eforturi să reducă gradul de confruntare, să diminueze tensiunile și să promoveze soluțiile politice", a adăugat Zhang.

Într-o declarație comună remisă jurnaliștilor după reuniune, cei zece membri aleși ai Consiliului de Securitate au condamnat tirurile cu rachete ale Coreei de Nord și au făcut apel la acest organism "să vorbească pe o singură voce despre această chestiune".

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a condamnat vineri recentele tiruri cu rachete ale Coreei de Nord și a îndemnat Phenianul "să înceteze imediat orice nouă acțiune provocatoare" și să întreprindă pași imediați pentru a relua convorbirile pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene, transmite Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău