SUA acuză Beijingul că revendică „ilegal” cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud

  • 13 Ianuarie 2022 13:06
SUA acuză Beijingul că revendică „ilegal” cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud

Statele Unite au acuzat miercuri Beijingul că a revendicat „ilegal” cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud, respingând fundamentele geografice și istorice ale pretențiilor Chinei în cea mai detaliată analiză juridică de până în prezent, transmite AFP.

Departamentul de Stat american a lansat un nou număr al seriei sale de studii intitulat „Limits in the Seas”, care actualizează o analiză juridică anterioară din 2014 pe același subiect. La acea dată, el punea deja la îndoială legalitatea delimitării „în nouă puncte” care apărea pe hărțile chineze pentru a considera aproape toată această mare drept teritoriu național, spre nemulțumirea altor țări din Asia de Sud-Est.

Curtea Permanentă de Arbitraj (PCA) de la Haga a hotărât în 2016 că China nu are drepturi istorice asupra resurselor din interiorul liniei în „nouă puncte”, dând dreptate Filipinelor.

Bazându-se în special pe acest arbitraj, diplomația americană scrie în prezent că Beijingul „reclamă ilegal suveranitatea sau o formă de jurisdicție exclusivă asupra cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud”, conform Agerpres.

„Aceste revendicări subminează grav statul de drept în oceane și multe prevederi universal recunoscute ale dreptului internațional” cuprinse în Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării din 1982, a adăugat Departamentul de Stat.

Potrivit analizei sale, invocarea „drepturilor istorice” de către țara comunistă pentru a revendica controlul asupra anumitor porțiuni din această mare este „ilegală”, ca și pretențiile acesteia asupra anumitor insule care, potrivit Washingtonului, nu au nicio bază geografică, fiind zone scufundate la maree înaltă.

„Statele Unite îndeamnă din nou Republica Populară Chineză să-și aducă pretențiile maritime în conformitate cu dreptul internațional”, „să respecte decizia tribunalului arbitral” și „să înceteze activitățile ilegale și coercitive din Marea Chinei de Sud”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

În 2020, Mike Pompeo, care era secretar de stat al președintelui american de atunci, Donald Trump, a susținut explicit pretențiile țărilor din Asia de Sud-Est în Marea Chinei de Sud, depășind poziția americană tradițională de a critica poziția chineză fără a lua poziție pentru alte state.

Această mare este unul dintre principalele puncte de fricțiune dintre Washington și Beijing ale căror relații sunt tensionate la extrem și în legătură cu soarta Taiwanului și Hong Kongului, drepturile omului sau chiar cu probleme comerciale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău